Сексолозите съветват жените да не подтискат своите сексуални желания

Сексолозите съветват жените да не подтискат сексуалните си желания.

Много жени потискат своите еротични желания от страх да не се изложат, да запазят достойнство, обяснява сексоложката д-р Жислен Пари, цитирана от агенция БГНЕС. Те се опитват да крият вълнението си и в крайна сметка това предизвиква у тях задръжки на ниво удоволствие, когато правят секс, счита тя.

Природата не прави нищо случайно и всички признаци, които тялото показва в такива моменти, участват в един истински любовен парад, потвърждава психиатърът Партид Льомоан: Несъзнателно, човекът, обект на желанието ги усеща и знае, че може да поеме инициатива.

Какви са обаче тези признаци и какво означават на ниво физиология?

Причината жените да се изчервяват в присъствието на обекта на желание е допаминът – “молекулата на удоволствието”. Под въздействие на сексуална възбуда кръвоносните съдове се разширяват и кръвта нахлува в по-голямо количество до капилярите на повърхността на кожата, но също така и в устните – правейки ги по-сочни, обяснява Жислен Пари. Сигналът действа съблазнително.

Как можем да се засили този ефект и съответно женската съблазнителност? Тук на помощ идва декоративната козметика – малко руж или малко червило. Във всеки случай сексолозите съветват да не се срамуваме от изчервяването. Друг признак – очите като отворена книга за емоциите ни.

Емоциите предизвикват хормонална реакция (блокиране на невромедиатора ласетилхолин), което води до уголемяване на зениците. Това е прост рефлекс, който информира от най-дълбока древност потенциалния партньор за готовност у отсрещната страна“, обяснява Патрик Льомоан. Хубавиците в Древния Рим съвсем ненапразно си слагали по капка беладона в очите, за да засилят този ефект – уголемяването на зениците е проява на сексуална възбуда и следователно действа съблазнително.

За доброто настроение на всички поздравяваме с колекция видеоклипове на песни с думата Секс в заглавие:

Снимка: Esther Seijmonsbergen