Фъстъци в кърмаческа възраст срещу алергия

Ползването на продукти от фъстъци в кърмаческа възраст осигурява превенция на алергия на детето към фъстъци, твърдят учените.

Ако на бебета кърмачета се дават храни, които съдържат фъстъци, това намалява с 81% риска от алергии към фъстъци на по-късна възраст. Това показва многообещаващо клинично изследване.

Проучването е осъществено на базата на наблюдения в Израел, където много малко деца страдат от алергия към фъстъци за разлика от малки еврейчета, но живеещи във Великобритания.

Израелските кърмачета започват да ядат фъстъци от много рано за разлика от много страни, където се препоръчва да не се дават храни съдържащи фъстъци на малки деца именно заради риска от алергия към фъстъци.

Клиничното изследване е направено върху 600 деца на възраст между четири и единайсет месеца, съобщават агенциите АФП и БГНЕС. Резултатите от в него са публикувани в изданието The New England Journal of Medicine.

На половината от децата са били давани поне по 6 грама фъстъчени белтъчини седмично в продължение на 5 години, а другата половина от децата до пет години не са яли никакви фъстъци. Когато децата станали на петгодишна възраст, лекарите са установили намаление с 81% на случаите на алергия при деца от групата, консумирала фъстъчени продукти от най-ранна възраст.

До 2008 г. се препоръчваше при храненето на малките деца да се избягват алергизиращи храни, обяснява д-р Даниел Ротросен от институт за алергии. Скорошни изследвания обаче показват, че от този подход няма полза за избягване на алергии.

Посоченият опит обаче е първият, показващ, че ранното хранене с храни, съдържащи белтъчини от фъстъци, може да намали алергията към фъстъци в по-късна възраст на детето.

В същото време обаче лекарите препоръчват на деца с екземи или алергии към яйца да не се дават все пак фъстъчени продукти без предварителна консултация с лекар алерголог.

Снимка: Даниела Сегура