Червеното месо води до диабет

червено месо

Консумацията на червено месо повишава риска от диабет тип 2.

Консумирането на червено месо повишава риска от диабет тип 2, установи проучване на изследователи от Училището по обществено здраве към Харвардския университет, съобщи пресцентърът на учебното заведение на 19 октомври 2023 г., цитиран от агенция БГНЕС.

Екипът установи, че консумацията на повече от една седмична порция червено месо може значително да повиши риска от диабет тип 2, който също е свързан със затлъстяването, липсата на упражнения и консумацията на нездравословна храна, включително прости въглехидрати.

Хората, които ядат само две порции червено месо на седмица, може да имат повишен риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с хората, които ядат по-малко, като рискът се увеличава с по-голямата консумация.

Екипът, ръководен от д-р Сяо Гу подчерта, че замяната на червеното месо със здравословни източници на растителни протеини като ядки и бобови растения или умерени количества млечни храни е свързано с по-нисък риск от тип 2 диабет.

Проучването проследява много случаи в продължение на години.

„Нашите открития силно подкрепят диетичните насоки, които препоръчват ограничаване на консумацията на червено месо и това се отнася както за преработено, така и за непреработено месо“, каза Гу, ръководител на екипа.

Процентът на диабет тип 2 се увеличава бързо в западния и дори в развиващия се свят, създавайки сериозно бреме за системите на здравеопазване, както и основен рисков фактор за рак, сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, рак и деменция.

За целите на проучванете изследователи анализират здравни данни на 216,695 души. Диетата им е оценявана с въпросници за честотата на хранене на всеки две до четири години, до 36 години. През това време повече от 22,000 души са развили диабет тип 2.

Изследователите установиха, че консумацията на червено месо, включително преработено и непреработено червено месо, е силно свързана с по-висок риск от диабет. Участниците, за които е установено, че се хранят с най-голямо количество червено месо, са имали 62% по-висок риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с тези, които са яли най-малко. Всяка допълнителна дневна порция преработено червено месо е свързана с 46% по-голям риск от диабет, а всяка допълнителна дневна порция непреработено червено месо с 24%.

Заместването на една дневна порция намалява риска от диабет с 30%.

Изследователите, оценявайки потенциалните ефекти от замяната на една дневна порция червено месо с друг източник на протеини, установиха, че замяната му с порция ядки или бобови растения е свързана с 30% по-нисък риск от диабет. При замяна с млечни рискът е по-малък с 22%.

„Като се имат предвид нашите констатации и предишна работа на други учени, ограничение от около една порция червено месо на седмица би било полезно за хора, които искат да оптимизират здравето и благосъстоянието си“, каза проф. по епидемиология и хранене Уолтър Уилет, старши ръководител на изследването

Изследователите уточниха, че в допълнение към ползите за здравето, минимизирането на консумацията на червено месо и вместо това хранене със здравословни източници на растителни протеини също ще помогне за намаляване на емисиите на парникови газове и изменението на климата, като ще осигури други ползи за околната среда. Научноизследователския екип заключи, че консумацията на червено месо трябва да бъде намалена и дори елиминирана и подчерта значението на различни алтернативни източници на протеин за предотвратяване на диабет тип 2.

Резултатите от проучването с апубликувани в „American Journal of Clinical Nutrition“ на 19 октомври 2023 г.

Снимка на червено месо, говеждо: Goumbik / Pixabay