Кой и как ще се ваксинира с ваксината на AstraZeneca и Oxford срещу COVID-19 у нас

ваксина на AstraZeneca и Oxford

Какво представлява ваксината COVID-19 Vaccine AstraZeneca на AstraZeneca и университета на Oxford и какво трябва да знаем за нея?

5 решения относно поставянето на ваксината на AstraZeneca взе министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, обявени на пресконференция на 19 април 2021 г.:

1. Ваксината на AstraZeneca не се прилага при жени под 60 години с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

2. Всички лица, получили първа доза от AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.

3. Лицата които са ваксинирани с първа доза на AstraZeneca и не желаят да получат втора доза от нея, могат да получат доза от Pfizer/BioNTech не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca. Тогава имунизацията се счита за завършена.

4. При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

5. Преболедували от коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

„Имунизирането с две различни ваксини цели получаване на един и същ имунен отговор – образуване на антитела и образуване на имунокомпетентни клетки срещу вируса, независимо каква е платформата на тази ваксина. Действително смесването на ваксини ще бъде безпрецедентна ситуация за няколко страни в Европа”, обясни проф. д-р Мариана Мурджева.

Ваксината на AstraZeneca и Oxford срещу COVID-19 е различна от тази на ваксината Comirnaty на Pfizer и BioNTech срещу COVID-19 и е подобна на руската ваксина Спутник V. Тя е векторна ваксина. При нея се използва безвреден за човека аденовирус (или други вируси), който е натоварен с генетичен материал от SARS-Cov-2 и е използван като вектор при имунизацията.

Великобритания първа одобри ваксината на британско-шведския фармацевтичен гигант AstraZeneca, разработена от Университета на Оксфорд, Англия, се посочва в съобщението, публикувано в сайта на AstraZeneca на 30 декември 2020 г. Месец по-късно, на 29 януари 2021 г., Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча издаване на разрешение за употреба под условие на COVID-19 Vaccine AstraZeneca за предпазване от заболяване, причинено от коронавирус 2019 (COVID-19) при хора на възраст на и над 18 години.

На 16 февруари 2021 г. Световната здравна организация (СЗО) също одобри за ползване ваксината на AstraZeneca и Oxford. Ваксината на AstraZeneca и Oxford вече е разрешена за ползване, освен в Европейския съюз и Великобритания, и в следните държави: Австралия, Аржентина, Бахрейн, Бангладеш, Бразилия, Виетнам, Гвиана, Доминиканска република, Еквадор, Ел Салвадор, Индия, Ирак, Мавриций, Малдивите, Мексико, Мианмар, Непал, Пакистан, Сейнт Винсент и Гренадини, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипините и Южна Корея.

Ваксината Oxford-AstraZeneca е тествана на доброволци за първи път през април 2020 г. и оттогава е преминала през мащабни клинични изпитвания с участието на хиляди хора. След първия анализ на данните от клиничните тестове на ваксината в края на ноември компанията обяви, че те показват 70% ефективност срещу болестта, като никой от тестваните доброволци не е развил тежко заболяване или е имал нужда от болнично лечение. Данните обаче породиха някои въпроси, тъй като не стана съвсем ясно как са сметнати въпросните 70%. Компанията разкри, че заради неволна грешка на две тестови групи са били дадени различни количества от ваксината – при групата, получила две пълни дози, ефективността е била 62%, но при тези, получили половин от първата доза, а след това пълна втора доза, тя е 90%. Резултатите от проучването са публикувани в престижното списание Lancet на 8 декември 2020 г.

Обобщените резултати от 4 клинични проучвания, проведени в Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка показват, че COVID-19 Vaccine AstraZeneca е безопасна и ефективна при предпазване от COVID-19 при хора на и над 18 годишна възраст. Тези проучвания са включвали общо около 24,000 души. Половината от тях са получили ваксината, а на другата половина е приложена контролна инжекция или с плацебо, или с друга ваксина, която не е срещу COVID. На участниците в проучването не е било известно дали са получили изпитваната ваксина или контролната инжекция.

Безопасността на ваксината е била доказана и в четирите клинични проучвания. Все пак, ЕМА е изчислила до каква степен работи ваксината на база резултатите от проучването COV002 (проведено в Обединеното кралство) и проучването COV003 (проведено в Бразилия). При другите две проучвания са били установени по-малко от 6 случая на COVID-19 във всяко, което не е достатъчно за да се определи предпазния ефект на ваксината. Допълнително, тъй като ваксината трябва да бъде приложена като две стандартни дози и втората доза следва да бъде поставена в рамките на 4 до 12 седмици след първата, Агенцията се фокусира върху резултатите получени от хората, които са били на този стандартен режим.

Проучванията са показали намаление с 59.5% на случаите със симптоматичен COVID-19 при хората, получили ваксината (64 от 5258 са развили COVID-19 със симптоми), в сравнение с хората, на които е приложена контролна инжекция (154 от 5210 са се разболели със симптоми на COVID-19). Това означава, че ваксината е показала приблизително 60% ефикасност в клиничните проучвания.

Повечето от участниците в тези проучвания са били на възраст между 18 и 55 години. Към момента няма получени достатъчно резултати при по-възрастни участници (на възраст над 55 години), чрез които да се установи до каква степен ще действа ваксината при тази група. Въпреки това се очаква да има защита, тъй като при тази възрастова група е наблюдаван имунен отговор, както и въз основа на опита с други ваксини, и, поради наличието на надеждна информация относно безопасността при тази популация, научните експерти на EMA считат, че ваксината може да се използва при по-възрастни хора. Очаква се да се получи повече информация от текущите проучвания, в които са включени повече участници в старческа възраст.

COVID-19 Vaccine AstraZeneca се прилага като две инжекции в рамото, втората трябва да е в интервала между 4 и 12 седмици след първата. Най-честите нежелани реакции след приложение на COVID-19 Vaccine AstraZeneca са обикновено в лека или умерена степен. Най-честите нежелани реакции са болка и чувствителност на мястото на инжектиране, главоболие, умора, мускулна болка, общо неразположение, втрисане, повишена температура, болка в ставите и гадене. Безопасността и ефективността на ваксината ще продължат да бъдат наблюдавани при употребата ѝ в ЕС от компанията и европейските власти, чрез Европейската система за проследяване на лекарствената безопасност и допълнителните проучвания.

Как действа ваксината COVID-19 Vaccine AstraZeneca?

Ваксината COVID-19 Vaccine AstraZeneca се очаква да действа като подготвя организма сам да се предпази от инфекция с коронавирус SARS-CoV-2. Този вирус използва протеини по външната си повърхност, наречени „spike“ протеини, за да навлиза в клетките на организма и да причинява заболяване.

COVID-19 Vaccine AstraZeneca е направена от друг вид вирус (от фамилията аденовируси), който е модифициран така, че да съдържа ген, отговорен за производството на „spike” протеин. Аденовирусът не може да се възпроизвежда и да причинява заболяване. След като е приложена, ваксината доставя в организма ген на SARS-CoV-2. Клетката ще използва този ген, за да произведе „spike”протеин. Имунната система на човека ще разпознае „spike”протеина като чужд и ще активира естествената защита – антитела и Т клетки – срещу този протеин.

Ако впоследствие ваксинираният човек влезе в контакт със SARS-CoV-2 вируса, неговата имунна система ще го разпознае и ще бъде подготвена да го атакува: антителата и Т клетките ще работят съвместно, за да убият вируса, да предотвратят навлизането му в клетките на организма и да унищожат инфектираните клетки. По този начин те спомагат за предпазване от COVID-19

Каква е характеристиката на ваксината COVID-19 Vaccine AstraZeneca срещу COVID-19?

Този лекарствен продукт подлежи на допълнително наблюдение. Това ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността. От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция. За начина на съобщаване на нежелани реакции вижте точка 4.8.

1. ИМЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ ПРОДУКТ
COVID-19 Vaccine AstraZeneca инжекционна суспензия. Ваксина срещу COVID-19 (ChAdOx1-S [рекомбинантна])

2. КАЧЕСТВЕН И КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВ
Съществуват многодозови флакони, които съдържат 8 или 10 дози по 0.5 ml на флакон (вж. точка 6.5).

Една доза (0,5 ml) съдържа: Аденовирус от шимпанзе, кодиращ вирусния шипов (spike) гликопротеин на SARS-CoV-2 (ChAdOx1-S)*, не по-малко от 2.5 × 100,000,000 инфекциозни единици (infectious units, Inf.U)
*Произведен в генетично модифицирани човешки ембрионални бъбречни (human embrionic kidney, HEK) 293 клетки чрез рекомбинантна ДНК технология.

Този продукт съдържа генетично модифицирани организми (ГМО).

Помощно вещество с известно действие: Всяка доза (0,5 ml) съдържа приблизително 2 mg етанол.

За пълния списък на помощните вещества, вижте точка 6.1.

3. ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА
Инжекционна суспензия (инжекция). Суспензията е безцветна до бледокафява, бистра до полупрозрачна с pH 6.6.

4. КЛИНИЧНИ ДАННИ

4.1 Терапевтични показания
COVID-19 Vaccine AstraZeneca е показана за активна имунизация за превенция на COVID-19, причинен от SARS-CoV-2, при лица на възраст 18 и повече години.

Употребата на тази ваксина трябва да бъде в съответствие с официалните препоръки.

4.2 Дозировка и начин на приложение

Дозировка

Лица на 18 и повече години:
Курсът на ваксинaция с COVID-19 Vaccine AstraZeneca се състои от две отделни дози по 0.5 ml всяка. Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата доза (вж. точка 5.1).

Липсват данни за взаимозаменяемост на COVID-19 Vaccine AstraZeneca с други ваксини срещу COVID-19, за да се завърши курсът на ваксинация. Лица, които са получили първата доза на COVID-19 Vaccine AstraZeneca, трябва да получат втората доза COVID-19 Vaccine AstraZeneca, за да се завърши курсът на ваксинация.

Педиатрична популация:
Безопасността и ефикасността на COVID-19 Vaccine AstraZeneca при деца и юноши (по-малки от 18 години) все още не са установени. Липсват данни.

Популация в напреднала възраст:
Не се налага коригиране на дозата. Вижте също точки 4.4 и 5.1.

Начин на приложение
COVID-19 Vaccine AstraZeneca е само за интрамускулно инжектиране, за предпочитане в делтоидния мускул в горната част на ръката.

Не инжектирайте ваксината интраваскуларно, подкожно или интрадермално.

Ваксината не трябва да се смесва с други ваксини или лекарствени продукти в същата спринцовка.

За предпазните мерки, които трябва да се вземат преди прилагане на ваксината, вижте точка 4.4.

За указания относно работата с ваксината и изхвърлянето ѝ, вижте точка 6.6.

4.3 Противопоказания
Свръхчувствителност към активното вещество или към някое от помощните вещества, изброени в точка 6.1.

4.4 Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба

Проследимост
За да се подобри проследимостта на биологичните лекарствени продукти, името и партидният номер на приложения продукт трябва ясно да се записват.

Свръхчувствителност и анафилаксия
Винаги трябва да има на разположение подходящо медицинско лечение и наблюдение в случай на анафилактично събитие след приложението на ваксината. Препоръчва се внимателно наблюдение в продължение на най-малко 15 минути след ваксинацията. Втората доза на ваксината не трябва да се поставя на онези, които са получили анафилаксия при първата доза на COVID-19 Vaccine AstraZeneca.

Реакции, свързани с тревожност
Реакции, свързани с тревожност, включително вазовагални реакции (синкоп), хипервентилация или реакции, свързани със стрес, могат да възникнат във връзка с ваксинацията като психогенен отговор към инжектирането с игла. Важно е да са налице предпазни мерки, за да се избегне нараняване при прилошаване.

Съпътстващо заболяване
Ваксинацията трябва да се отложи при лица, страдащи от остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция. Наличието на лека инфекция и/или слабо повишена температура обаче не трябва да забавя ваксинацията.

Тромбоцитопения и нарушения на кръвосъсирването
Както при други интрамускулни инжекции, ваксината трябва да се прилага с повишено внимание при лица получаващи антикоагулантна терапия или такива с тромбоцитопения или някакво нарушение на кръвосъсирването (например хемофилия) тъй като при тези лица може да се появи кървене или образуване на синини след интрамускулно приложение.

Имунокомпрометирани лица
Ефикасността, безопасността и имуногенността на ваксината не са оценени при имунокомпрометирани лица, включително такива, получаващи имуносупресивна терапия.

Ефикасността на COVID-19 Vaccine AstraZeneca може да бъде по-ниска при имуносупресирани лица.

Продължителност на защитата
Продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя се установява във все още продължаващи клинични изпитвания.

Ограничения на ефективността на ваксината
Защитата започва приблизително 3 седмици след първата доза на COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Лицата може да не са напълно защитени до 15-ия ден след приложение на втората доза. Както при всички ваксини, ваксинирането с COVID-19 Vaccine AstraZeneca може да не осигури защита на всички реципиенти на ваксината (вж. точка 5.1).

Наличните понастоящем данни от клинични изпитвания не позволяват оценка на ефикасността на ваксината при лица над 55 години.

Помощни вещества с известно действие:
Натрий
Този лекарствен продукт съдържа по-малко от 1 mmol натрий (23 mg) на доза от 0.5 ml, т.е. може да се каже, че практически не съдържа натрий.

Етанол
Този лекарствен продукт съдържа 2 mg алкохол (етанол) на доза от 0.5 ml. Малкото количество алкохол в този лекарствен продукт няма да има някакви забележими ефекти.

4.5 Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие
Не са провеждани проучвания за взаимодействията.

Не е проучвано съпътстващото приложение на COVID-19 Vaccine AstraZeneca с други ваксини.

4.6 Фертилитет, бременност и кърмене

Бременност
Има ограничен опит с използването на COVID-19 Vaccine AstraZeneca при бременни жени.

Проучванията при животни за репродуктивна токсичност не са завършени. Въз основа на резултатите от предварителните проучвания не се очакват ефекти върху развитието на плода (вж. точка 5.3).

Приложение на COVID-19 Vaccine AstraZeneca по време на бременност трябва да се обмисля само когато потенциалните ползи надхвърлят всякакви потенциални рискове за майката и фетуса.

Кърмене
Не е известно дали COVID-19 Vaccine AstraZeneca се екскретира в кърмата.

Фертилитет
Проучванията при животни не показват преки или непреки вредни ефекти по отношение на репродуктивна токсичност (вж. точка 5.3).

4.7 Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини
COVID-19 Vaccine AstraZeneca не повлиява или повлиява пренебрежимо способността за шофиране и работа с машини. Някои от нежеланите реакции, споменати в точка 4.8, обаче може временно да повлияят способността за шофиране или работа с машини.

4.8 Нежелани лекарствени реакции

Обобщение на профила на безопасност
Общата безопасност на COVID-19 Vaccine AstraZeneca се основава на междинен анализ на сборни данни от четири клинични изпитвания, проведени в Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка. По време на анализа 23 745 участници на възраст ≥18 години са рандомизирани и са получили или COVID-19 Vaccine AstraZeneca, или контрола. От тях 12 021 са получили
най-малко една доза COVID-19 Vaccine AstraZeneca и 8 266 са получили две дози. Средната продължителност на проследяване е 62 дни след доза 2.

Най-често съобщаваните нежелани реакции са чувствителност на мястото на инжектиране (63,7%), болка на мястото на инжектиране (54,2%), главоболие (52,6%), умора (53,1%), миалгия (44,0%), неразположение (44,2%), пирексия (включва усещане за повишена температура (33,6%) и повишена температура >38°C (7,9%)), втрисане (31,9%), артралгия (26,4%) и гадене (21,9%). Повечето нежелани реакции са леки до умерени по тежест и обикновено отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията. В сравнение с първата доза нежеланите реакции, съобщени след втората доза, са по-леки и се съобщават по-рядко.

Реактогенността обикновено е била по-лека и се съобщава по-рядко при възрастни в по-напреднала възраст (≥65 години).

Профилът на безопасност е съвместим сред участниците с или без предходни данни за SARS-CoV-2 инфекция на изходно ниво; броят на серопозитивните участници на изходно ниво е 718 (3,0%).

Списък на нежеланите реакции в табличен вид
Нежеланите лекарствени реакции (НЛР) са показани по системо-органен клас (СОК) на MedDRA. Честотата на възникване на нежеланите реакции е определена като: много чести (≥1/10), чести (≥1/100 до <1/10), нечести (≥1/1 000 до <1/100), редки (≥1/10 000 до <1/1 000), много редки (<1/10 000), с неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка); в рамките на всеки СОК предпочитаните термини са представени по реда на намаляваща честота и след това по реда на намаляваща сериозност.

AstraZeneca нежелани реакции

Съобщаване на подозирани нежелани реакции
Съобщаването на подозирани нежелани реакции след разрешаване за употреба на лекарствения продукт е важно. Това позволява да продължи наблюдението на съотношението полза/риск за лекарствения продукт. От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция чрез национална система за съобщаване и да включат партиден номер, ако е наличен.

4.9 Предозиране
Няма специфично лечение при предозиране с COVID-19 Vaccine AstraZeneca. В случай на предозиране лицето трябва да се наблюдава и да се осигури подходящо симптоматично лечение.

5. ФАРМАКОЛОГИЧНИ СВОЙСТВА

5.1 Фармакодинамични свойства
Фармакотерапевтична група: Ваксина, други вирусни ваксини, ATC код: J07BX03

Механизъм на действие
COVID-19 Vaccine AstraZeneca е моновалентна ваксина, съставена от рекомбинантен, нерепликиращ се аденовирусен вектор от шимпанзе (ChAdOx1), кодиращ S гликопротеина на SARS-CoV-2. SARS-CoV-2 S имуногенът във ваксината се експресира в тримерна префузионна конформация; кодиращата секвенция не е модифицирана, за да се стабилизира експресирания
S-протеин в префузионната конформация. След приложение, S гликопротеинът на SARS-CoV-2 се експресира локално, като стимулира образуването на неутрализиращи антитела и клетъчен имунен отговор, което може да допринесе за защита срещу COVID-19.

Клинична ефикасност

Анализ на сборни данни от COV002 и COV003:
Клиничната ефикасност на COVID-19 Vaccine AstraZeneca е оценявана въз основа на анализ на сборни данни от две все още продължаващи рандомизирани, заслепени, контролирани клинични изпитвания: проучване фаза II/III, COV002, при възрастни ≥18-годишна възраст (включително старческа възраст) в Обединеното кралство и проучване фаза III, COV003, при възрастни ≥18-годишна възраст (включително старческа възраст) в Бразилия. От проучванията са изключени участници с тежко и/или неконтролирано сърдечносъдово, стомашно-чревно, чернодробно, бъбречно, ендокринно/метаболитно заболяване и неврологични заболявания, както и хора с тежка имуносупресия, бременни жени и участници с известна анамнеза за SARS-CoV-2 инфекция. Противогрипни ваксини е можело да се прилагат 7 дни преди или след която и да е доза от COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Планирано е всички участници да се проследяват до 12 месеца за оценка на безопасността и ефикасността срещу заболяването COVID-19.

В сборния анализ за ефикасност, участници ≥18-години получават две дози (5 × 10,000,000,000 вирусни частици на доза, съответстващи на не по-малко от 2,5 × 100,000,000 инфекциозни единици) COVID-19 Vaccine AstraZeneca (N=6 106) или контрола (менингококова ваксина или физиологичен разтвор) (N=6 090), прилагани чрез интрамускулна инжекция.

Поради логистични ограничения интервалът между доза 1 и доза 2 варира от 3 до 23 седмици, (21 до 159 дни) като 86,1% от участниците получават техните две дози в интервал от 4 до 12 седмици (28 до 84 дни).

Изходните демографски данни са добре балансирани в групите на COVID-19 Vaccine AstraZeneca и групата на контролно лечение. В сборния анализ сред участниците, получили COVID-19 Vaccine AstraZeneca с интервал на прилагане на дозите между 4 и 12 седмици, 87,0% от участниците са на възраст от 18 до 64 години (13,0% са на възраст 65 или повече години, а 2,8% са на възраст 75 или повече години); 55,1% от участниците са жени; 76,2% са бели, 6,4% са чернокожи а 3,4% са азиатци. Общо 2 068 (39,3%) участници имат най-малко едно съществуващо съпътстващо заболяване (определено като ИТМ ≥30 kg/m2, сърдечно-съдово заболяване, респираторно заболяване или диабет). По време на анализa медианата на времето
на проследяване след доза 2 е 78 дни.

Окончателното определяне на случаите с COVID-19 се извършва от комисия по оценка, която определя също и тежестта на заболяването според скалата за клинична прогресия по СЗО.

Общо 218 участници имат вирусологично потвърден SARS-CoV-2, като COVID-19 е настъпил ≥15 дни след втората доза с най-малко един симптом на COVID-19 (обективно повишена температура (определена като ≥37,8°C), кашлица, задух, аносмия или агеузия), и са без данни за предходна инфекция със SARS-CoV-2. COVID-19 Vaccine AstraZeneca значимо намалява честотата на COVID-19 в сравнение с контролата (вж. Таблица 2).

AstraZeneca нежелани реакции

Ефикасността на ваксината е 62,6% (95% CI: 50,9; 71,5) при участници получили две препоръчителни дози с всякакъв интервал между приложените дози (вариращ от 3 до 23 седмици), в предварително уточнен анализ.

Относно хоспитализациите поради COVID-19 (степен на тежест ≥4 по СЗО) – те са 0 (0,0%; N=5 258) случаи на хоспитализация поради COVID-19 при участниците, които са получили две дози COVID-19 Vaccine AstraZeneca (≥15 дни след доза 2) в сравнение с 8 (0,2%; N=5 210) при контролата, включително един тежък случай (степен на тежест по СЗО ≥6) съобщен при контролата. При всички участници, които са получили най-малко една доза, 22 дни след доза 1 се съобщават 0 (0,0%, N=8 032) случаи на хоспитализация поради COVID-19 при участниците, получили COVID-19 Vaccine AstraZeneca, в сравнение с 14 (0,2%, N=8 026), включително един смъртен случай, съобщен при контролата.

При участници с едно или повече съпътстващи заболявания ефикасността на ваксината е 58,3% [95% CI: 33,6; 73,9]; 25 (1,2%) спр. 60 (2,9%) съответно за COVID-19 Vaccine AstraZeneca (N=2 068) и контролата (N=2 040), което е подобно на ефикасността на ваксината, наблюдавана в общата популация.

Данните показват, че защитата, започва приблизително 3 седмици след първата доза на ваксината и се запазва до 12 седмици. Втора доза трябва да се приложи в интервал от 4 до 12 седмици след първата доза (вж. точка 4.4).

Популация в старческа възраст
Сред участниците на възраст между 56 и 65 години, 8 случая на COVID-19 са съобщени при тези получаващи COVID-19 Vaccine AstraZeneca (≥15 дни след доза 2) сравнено с 9 случая в контролата; 2 и 6 случая с COVID-19 са съобщени при участници на възраст 65 години, съответно с COVID-19 Vaccine AstraZeneca (≥15 дни след доза 2) и контролата.

Педиатрична популация
Европейската агенция по лекарствата отлага задължението за предоставяне на резултатите от проучванията с COVID-19 Vaccine AstraZeneca в една или повече подгрупи на педиатричната популация за превенция на COVID-19 (вж. точка 4.2 за информация относно употреба в педиатрията).

Разрешаване под условие

Този лекарствен продукт е разрешен за употреба по т. нар. схема „разрешаване под условие“.

Това означава, че за този лекарствен продукт се очакват допълнителни данни.

Европейската агенция по лекарствата ще извършва преглед на новата информация за този лекарствен продукт поне веднъж годишно и настоящата КХП съответно ще се актуализира.

5.2 Фармакокинетични свойства
Неприложимо.

5.3 Предклинични данни за безопасност

Неклиничните данни не показват особен риск за хора на базата на конвенционалните проучвания за токсичност при многократно прилагане.

Генотоксичност/канцерогенност
Не са провеждани нито проучвания за генотоксичност нито за канцерогенност. Не се очаква компонентите на ваксината да имат генотоксичен потенциал.

Репродуктивна токсичност
Проучванията при животни за потенциална токсичност за репродукцията и развитието все още не са приключили. Предварително проучване за репродуктивна токсичност при мишки не показва токсичност при женските или фетусите.

6. ФАРМАЦЕВТИЧНИ ДАННИ

6.1 Списък на помощните вещества
L-хистидин
L-хистидин хидрохлорид монохидрат
Магнезиев хлорид хексахидрат
Полисорбат 80 (E 433)
Етанол
Захароза
Натриев хлорид
Динатриев едетат (дихидрат)
Вода за инжекции

6.2 Несъвместимости
Този лекарствен продукт не трябва да се смесва с други лекарствени продукти или да се разрежда.

6.3 Срок на годност

Неотворен флакон:
6 месеца при съхранение в хладилник (2°C – 8°C)

Отворен флакон:
Химична и физична стабилност в периода на използване е доказана от времето на отваряне на флакона (първоначално пробиване с иглата) до приложението за не повече от 48 часа в хладилник (2°C – 8°C). По време на този времеви период продуктът може да се съхранява и използва при температури до 30 °C за единичен период до 6 часа. След този времеви период, продуктът трябва да се изхвърли. Не го връщайте в хладилника.

От микробиологична гледна точка след първоначално отваряне ваксината трябва да се използва незабавно. Ако ваксината не се използва веднага, периодът на използване и условията за съхранение преди употреба са отговорност на потребителя.

6.4 Специални условия на съхранение
Да се съхранява в хладилник (2°C – 8°C).

Да не се замразява.

Съхранявайте флаконите в картонената опаковка, за да се предпазят от светлина.

За условията на съхранение след първоначално отваряне на лекарствения продукт вижте точка 6.3

6.5 Вид и съдържание на опаковката
Многодозов флакон

8-дозов флакон
4 ml суспензия в 8-дозов флакон (прозрачно стъкло тип I) със запушалка (от еластомер с алуминиева обкатка). Всеки флакон съдържа 8 дози по 0,5 ml. Опаковки от 10 многодозови флакона.

10-дозов флакон
5 ml суспензия в 10-дозов флакон (прозрачно стъкло тип I) със запушалка (от еластомер с алуминиева обкатка). Всеки флакон съдържа 10 дози по 0,5 ml. Опаковки от 10 многодозови флакона.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати на пазара.

6.6 Специални предпазни мерки при изхвърляне и работа

Указания за работа и приложение
Тази ваксина трябва да се приложи от медицински специалист, като използва асептична техника, за да се гарантира стерилността на всяка доза.

Не използвайте тази ваксина след срока на годност, отбелязан върху етикета след „Годен до“.

Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Неотвореният многодозов флакон трябва да се съхранява в хладилник (2°C – 8°C). Да не се замразява.

Съхранявайте флаконите в картонената опаковка, за да се предпазят от светлина.

Преди приложение ваксината трябва да се провери визуално за наличие на видими частици и промяна на цвета. COVID-19 Vaccine AstraZeneca е безцветна до бледо кафява, бистра до полупрозрачна суспензия. Изхвърлете флакона, ако суспензията е с променен цвят или се наблюдават видими частици. Не разклащайте. Не разреждайте суспензията.

Ваксината не трябва да се смесва в същата спринцовка с други ваксини или лекарствени продукти.

Курсът на ваксинация с COVID-19 Vaccine AstraZeneca се състои от две отделни дози по 0,5 ml всяка. Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици след първата доза. Лицата, които са получили първата доза COVID-19 Vaccine AstraZeneca трябва да получат втората доза от същата ваксина, за да се завърши курсът на ваксинация.

Всяка доза ваксина от 0,5 ml се изтегля в спринцовка за инжектиране, за да се приложи интрамускулно, за предпочитане в делтоидния мускул в горната част на ръката. Когато е възможно, използвайте нова игла за приложение.

Нормално е да остане течност във флакона след изтегляне на последната доза. Във всеки флакон е включен излишък, за да се гарантира, че могат да бъдат доставени 8 дози (флакон от 4 ml) или 10 дози (флакон от 5 ml) от 0,5 ml. Не обединявайте излишъците от ваксината от различни флакони. Изхвърлете неизползваната ваксина.

Химична и физична стабилност в периода на използване е доказана от времето на отваряне на флакона (първоначално пробиване с иглата) до приложението за не повече от 48 часа в хладилник (2°C – 8°C). По време на този времеви период продуктът може да се съхранява и използва при температури до 30°C за единичен период до 6 часа. След този времеви период флаконът трябва да се изхвърли. Не го връщайте в хладилника.

Изхвърляне
COVID-19 Vaccine AstraZeneca съдържа генетично модифицирани организми (GMO).

Неизползваната ваксина или отпадъчните материали от нея трябва да се изхвърлят в съответствие с местните указания за генетично модифицирани организми или опасни биологични отпадъци. При разливане мястото трябва да се дезинфекцира, като се използват средства срещу аденовируси.

7. ПРИТЕЖАТЕЛ НА РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА УПОТРЕБА
AstraZeneca AB
SE-151 85 Södertälje
Швеция

8. НОМЕР(А) НА РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА УПОТРЕБА
EU/1/21/1529/001 10 многодозови флакона (8 дози на флакон)
EU/1/21/1529/002 10 многодозови флакона (10 дози на флакон)

9. ДАТА НА ПЪРВО РАЗРЕШАВАНЕ/ПОДНОВЯВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА УПОТРЕБА
Дата на първо разрешаване: 29 януари 2021 г.

КОНКРЕТНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЕРКИ СЛЕД РАЗРЕШАВАНЕ ЗА УПОТРЕБА ПОД УСЛОВИЕ
Това е разрешение за употреба под условие и съгласно чл. 14-а от Регламент (ЕО) № 726/2004 в
определения срок ПРУ трябва да изпълни следните мерки:
AstraZeneca задължения

ЛИСТОВКА COVID-19 Vaccine AstraZeneca

Листовка: информация за потребителя
COVID-19 Vaccine AstraZeneca инжекционна суспензия
Ваксина срещу COVID-19 (ChAdOx1-S [рекомбинантна])

Този лекарствен продукт подлежи на допълнително наблюдение. Това ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността. Можете да дадете своя принос като съобщите всяка нежелана реакция, която сте получили. За начина на съобщаване на нежелани реакции вижте края на точка 4.

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да Ви се приложи ваксината, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

 • Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
 • Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.
 • Ако получите някоя нежелана реакция, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка?

 1. Какво представлява COVID-19 Vaccine AstraZeneca и за какво се използва
 2. Какво трябва да знаете, преди да Ви бъде поставена COVID-19 Vaccine AstraZeneca
 3. Как се прилага COVID-19 Vaccine AstraZeneca
 4. Възможни нежелани реакции
 5. Как да се съхранява COVID-19 Vaccine AstraZeneca
 6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява COVID-19 Vaccine AstraZeneca и за какво се използва?
COVID-19 Vaccine AstraZeneca се използва за предпазване от COVID-19, причинено от вируса SARS-CoV-2.

COVID-19 Vaccine AstraZeneca се прилага при възрастни на 18 и повече години.

Ваксината става причина имунната система (естествените защитни сили на организма) да произвежда антитела и специализирани бели кръвни клетки срещу вируса като така осигурява защита срещу COVID-19. Никоя от съставките в тази ваксина не може да причини COVID-19.

2. Какво трябва да знаете, преди да Ви бъде поставена COVID-19 Vaccine AstraZeneca

Ваксината не трябва да се прилага:

Ако сте алергични към активното вещество или към някоя от останалите съставки на тази
ваксина (изброени в точка 6).

Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да Ви се приложи COVID-19 Vaccine AstraZeneca:

 • Ако някога сте имали тежка алергична реакция след някоя друга инжекционна ваксина;
  или след като Ви е била приложена COVID-19 Vaccine AstraZeneca в миналото;
 • Ако някога сте припадали след инжекция с игла;
 • Ако имате тежка инфекция с висока температура (над 38°C). Може обаче да се ваксинирате, ако имате леко повишена температура или инфекция на горните дихателни пътища като простуда;
 • Ако имате проблем, свързан с кървене или образуване на синини или ако приемате антикоагулант, лекарство (предотвратяващо образуването на кръвни съсиреци);
 • Ако имунната Ви система не функционира добре (имате имунен дефицит) или приемате лекарства, които отслабват имунната система (като напр. високи дози кортикостероиди, имуносупресори или противоракови лекарства).

Ако не сте сигурни дали нещо от горните се отнася до Вас, говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да Ви се приложи ваксината.

Както при всяка ваксина, 2-дозовият курс на ваксиниране с COVID-19 Vaccine AstraZeneca може да не защити напълно всеки, който я получава. Не е известно за колко дълго ще бъдете защитени. Понастоящем има ограничени данни за ефикасността на COVID-19 Vaccine AstraZeneca при лица на 55 и повече години.

Деца и юноши
COVID-19 Vaccine AstraZeneca не се препоръчва при деца на възраст под 18 години.

Понастоящем няма достатъчно информация относно употребата на COVID-19 Vaccine AstraZeneca при деца и юноши под 18-годишна възраст.

Други лекарства и COVID-19 Vaccine AstraZeneca
Kажете на Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства или ваксини.

Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра преди да бъдете ваксинирани.

Шофиране и работа с машини
Някои от нежеланите реакции на COVID-19 Vaccine AstraZeneca, изброени в точка 4 (Възможни нежелани реакции), могат временно да намалят способността Ви за шофиране и работа с машини. Ако след ваксинирането не се чувствате добре, не шофирайте и не работете с машини. Изчакайте докато ефектите на ваксината отзвучат, преди да шофирате и да работите с
машини.

COVID-19 Vaccine AstraZeneca съдържа натрий и алкохол (етанол)
Това лекарство съдържа по-малко от 1 mmol натрий (23 mg) на доза 0,5 ml, т.е. може да се каже, че практически не съдържа натрий.

Това лекарство съдържа 2 mg алкохол (етанол) в доза 0,5 ml. Малкото количество алкохол в това лекарство няма да има някакви забележими ефекти.

3. Как се прилага COVID-19 Vaccine AstraZeneca
COVID-19 Vaccine AstraZeneca се прилага като инжекция от 0,5 ml в мускул (обикновено в горната част на ръката).

По време на и след всяка инжекция с ваксината, Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра ще Ви наблюдават за около 15 минути за признаци на алергична реакция.

Вие ще получите 2 инжекции с COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Втората инжекция може да се постави между 4 и 12 седмици след първата инжекция. Ще Ви се каже кога трябва да се върнете за втората си инжекция.

Когато COVID-19 Vaccine AstraZeneca е поставена като първа инжекция, втората инжекция за завършване на ваксинационния курс трябва също да бъде с COVID-19 Vaccine AstraZeneca.

Ако пропуснете планираното посещение за втората си инжекция с COVID-19 Vaccine AstraZeneca:
Ако сте забравили да отидете в планираното време, посъветвайте се с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Важно е да се върнете за поставяне на втора инжекция с COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Ако пропуснете планирана инжекция, може да не сте напълно защитени срещу COVID-19.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, тази ваксина може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Ако забележите някакви нежелани реакции, които не са споменати в тази листовка, моля кажете на Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако получите симптоми на тежка алергична реакция.

Такива реакции може да включват комбинация на някои от следните симптоми:

 • прималяване или световъртеж
 • промени в сърдечния ритъм
 • задух
 • хрипове
 • подуване на устните, лицето или гърлото
 • уртикария или обрив
 • гадене или повръщане
 • стомашна болка.

Следните нежелани реакции може да възникнат след приложение на COVID-19 Vaccine AstraZeneca:
Много чести (може да засегнат повече от 1 на 10 души):

 • чувствителност, болка, затопляне, сърбеж или образуване на синина на мястото на поставяне на инжекцията
 • усещане за умора или усещане за общо неразположение
 • втрисане или усещане за повишена температура
 • главоболие
 • позиви за повръщане (гадене)
 • болка в ставите или мускулите

Чести (може да засегнат до 1 на 10 души):

 • оток или зачервяване на мястото на инжектиране
 • повишена температура (>38°C)
 • повръщане или диария

Нечести (може да засегнат до 1 на 100 души):

 • сънливост или усещане за замайване
 • намален апетит
 • уголемени лимфни възли
 • прекомерно потене, сърбеж по кожата или обрив

Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез
националната система за съобщаване. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате COVID-19 Vaccine AstraZeneca
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра са отговорни за съхраняването и за правилното изхвърляне на неизползвания продукт. Следната информация относно съхранението, срока на годност, употребата и работата с ваксината, както и изхвърлянето е предназначена за медицински специалисти.

Не използвайте тази ваксина след срока на годност, отбелязан върху етикета след „Годен до:“ или “EXP”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява в хладилник (2°C – 8°C).

Да не се замразява.

Съхранявайте флаконите в картонената опаковка, за да се предпазят от светлина.

От времето на отваряне на флакона (първоначално пробиване с иглата) до приложението съхранявайте флакона за не повече от 48 часа в хладилник (2°C – 8°C). По време на този времеви период продуктът може да се съхранява и използва при температури до 30°C за единичен период до 6 часа. След този времеви период, продуктът трябва да се изхвърли. Не го
връщайте в хладилника.

Изхвърлете флакона, ако суспензията е с променен цвят или се наблюдават частици. Не разклащайте.

COVID-19 Vaccine AstraZeneca съдържа генетично модифицирани организми (ГМО).

Неизползваната ваксина или отпадъчните материали от нея трябва да се изхвърлят в съответствие с местните указания за генетично модифицирани организми или опасни биологични отпадъци. При разливане мястото трябва да се дезинфекцира, като се използват средства с активност срещу аденовируси.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа COVID-19 Vaccine AstraZeneca

Една доза (0,5 ml) съдържа:
Аденовирус от шимпанзе, кодиращ вирусния шипов (spike) гликопротеин на SARS-CoV-2
ChAdOx1-S*, не по-малко от 2,5 × 100,000,000 инфекциозни единици.
*Произведен в генетично модифицирани човешки ембрионални бъбречни (human embrionic kidney, HEK) 293 клетки чрез рекомбинантна ДНК технология.

Този продукт съдържа генетично модифицирани организми (ГМО).

Другите помощни вещества са L-хистидин, L-хистидин хидрохлорид монохидрат, магнезиев хлорид хексахидрат, полисорбат 80 (E 433), захароза, динатриев едетат (дихидрат), вода за инжекции (вижте точка 2 “COVID-19 Vaccine AstraZeneca съдържа натрий и алкохол”).

Как изглежда COVID-19 Vaccine AstraZeneca и какво съдържа опаковката
Инжекционна суспензия (инжекция). Суспензията е безцветна до бледокафява, бистра до полупрозрачна.

Видове опаковки:

 • 8-дозов многодозов флакон (4 ml) със запушалка (от еластомер, с алуминиева обкатка) в опаковка по 10 флакона. Всеки флакон съдържа 8 дози по 0,5 ml.
 • 10-дозов многодозов флакон (5 ml) със запушалка (от еластомер, с алуминиева обкатка) в опаковка по 10 флакона. Всеки флакон съдържа 10 дози по 0,5 ml.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати на пазара.

Притежател на разрешението за употреба
AstraZeneca AB
SE-151 85 Södertälje
Швеция

Производител
MedImmune Pharma B.V., Nijmegen
Lagelandseweg 78
Nijmegen, 6545CG
Нидерландия

Снимка на ваксината COVID-19 Vaccine AstraZeneca: AstraZeneca