Здравни съвети за храните по Великден

червене на яйца

Представяме полезни здравни съвети за храните по Великден – яйца, козунак и агнешко месо.

Българската агенция по безопасност на храните напомня на потребителите внимателно да четат етикeтите на продуктите и отправя няколко съвета към тях по повод Великденските празници.

Относно яйцата:
Не трябва да се купуват яйца и други хранителни продукти от нерегламентирани търговски обекти.

При покупка на яйца специално внимание трябва да се обърне на маркировката на яйцата от клас „А“ (печат върху черупката с кода на производителя), защото тя удостоверява, че те са предназначени за предлагане на пазара.

Боите за яйца, които се продават на пазара са комбинация от оцветители, с различни цветове – така наречените Е-добавки и Е-номера. Всички производители на бои за яйца, както и вносителите по закон, са длъжни да използват само оцветители, разрешени в ЕС. Това означава, че те са безвредни за здравето на хората.

Е-номерата на оцветителите са от 100 до 180. В списъка на оцветителите има определени оцветители, които са забранени за директна продажба на потребителите: Е-121, 123, 127, 128,154, 160б, 173, 180 – те не могат да бъдат влагани в боите за яйца.

Относно агнешкото:
Прясното агнешко месо е с червено-розов цвят и мазнина с бял до жълт цвят и носи здравна маркировка на най-малко четири места – на плешките и външната повърхност на бедрата. Безопасното за консумация месо е това, добито в регламентирани кланици, минало предкланичен и следкланичен преглед и с поставена здравна маркировка – печат във формата на елипса с абревиатура BG, номера на предприятието, добило месото и ЕО.

Относно козунака:
Когато козунакът е с наситен жълт цвят и не е посочено в етикета наличието на оцветител, това води до съмнение за подвеждаща информация по отношение на състава му, което е нарушение на закона. В случай че фирмата производител е използвала оцветител, той трябва задължително да бъде обявен на етикета в състава на козунака с думите: оцветител / Е-номер или наименованието му.

При нарушения потребителите могат да сигнализират чрез формата за подаване на сигнали на интернет страницата на БАБХ или на телефона на потребителя 0700 122 99.

Поздрав за всички с българска Великденска песен, когато всички православни християни ядем по много варени яйца:

Снимка на червене на яйца: Юлиана Николова