Здравословна салата с печено червено цвекло, варени моркови и пресен лук


Ето кулинарна рецепта за здравословна салата с печено червено цвекло, варени моркови и пресен лук.

Предлагаме вкусна и подходяща за постите салата, богата на витамини и укрепваща имунитета.

Необходими продукти:
1 средноголяма глава червено цвекло
1 връзка пресен лук
3 моркова
зехтин
сок от половин лимон
пресен копър
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Червеното цвекло се измива добре, после се подсушава и се завива във фолио. Пече се във фурната около час.
Морковите се варят на пара цели около 10-15 минути.
След като е изпечено цвеклото се бели внимателно и се нарязва на кубчета. Сварените моркови се нарязват на колелца.
В подходяща купа се слага нарязаните цвеклото и моркови. Пресният лук се нарязва на ситно и се добавя.
Овкусява се с зехтин, пресния лимонов сок и сол на вкус.
Всичко се разбърка в купата. Отгоре се поръсва пресен копър.

Червеното цвекло съдържа витамин A, витамин C, витамин E, витамини от комплекса B, както и минерали като желязо, мед, цинк, йод, калций и др. Морковите също са богати на витамини, а лукът и лимонът съдържат много антиоскиданти.

Снимка: Tim Pierce