Ето една полезна здравословна рецепта за салата с ряпа дайкон, богата на витамини и носеща дълголетие.
Ряпата дайкон е в традиционното ежедневно меню в Япония. Там дайконът се определя като зеленчук за дълголетие, който намалява лошия холестерол.
Дългата бяла ряпа дайкон е ширико разпространен зеленчук в Източна Азия. Основно месестата част е с дължина от 20 до 35 см, до 50 см и с диаметър 5-10 см, средно 6,5 см, и е почти без лютив вкус, посочва Wikipedia.org. Съществуват и сортове дайкон, достигащи на тегло от 0,5 до 6-7 кг.
Енергийната стойност на 100 г дайкон е около 15 калории, а съдържа и над 30% витамин C.
Ето здравословна рецепта за салата с ряпа дайкон и моркови, подходяща както за пости, така и за диета.
Необходими продукти:
– 800 г ряпа дайкон;
– 400 г моркови;
– 2 лимона;
– зехтин;
– копър;
– сол (на вкус).
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се измиват обилно. Изрязват се израстъците на ряпата и морковите, след което се настъргват. Слагат се в голям съд за салата, осоляват се, прибавя се зехтин и се разбъркват добре.
Сервира се с добавен копър и резанчета лимон за украса и приятен вкус.
Снимка: smehomania.com