Какво е свински грип?

Ето какво е свински грип и какво трябва да знаем за него.

Новият грипен вирус, наречен свински грип, който предизвика епидемия на свински грип в Мексико, е напълно непознат на учените, посочва агенция Ройтерс.

Световната здравна организация вече потвърди, че вирусът на свинския грип е щам на А вирус, обозначен с Н1N1. Според нея свинският грип определено има пандемичен потенциал т.е. вирусът може да зарази хора, може да се предава от човек на човек и хората нямат естествен имунитет.

Според френското министерство на земеделието грипът със свински произход в Мексико не се предава при консумация на месо, а по въздушен път, от човек на човек, пише агенция БГНЕС.

Генетично вирусът на свинския грип е различен от вируса Н1N1, който причинява сезонния грип при хората. Вирусът А/Н1N1 съдържа ДНК, която е типична за птичи, свински и човешки вируси, като включва елементи както от европейски, така и азиатски свински вируси.

Според СЗО след като новият вирусен щам започне да инфектира хора, и след като придобие способността да се пренася от човек на човек, той може да предизвика пандемия. Последната грипна пандемия през 1968 г. отне живота на близо един милион души в целия свят, посочва Ройтерс. При “нормална” година т. нар. сезонен грип отнема живота на 250 до 500 хиляди души.

Грипните вируси по принцип мутират много бързо, затова грипната ваксина се променя всяка година. По данни на СЗО от декември 2005 г. до февруари 2009 г. в света са били регистрирани общо 12 случая на свински грип. В 11 от тези случаи болните са имали контакт със свине. През този период няма доказателства, че вирусът може да се пренася от човек на човек.

Симптомите на заболяването са сходни със симптомите на сезонния грип – внезапна треска, кашлица, болки в мускулите и отпадналост.

Снимка: sxc.hu