Разходка сред природата стимулира умствената дейност

природа

Учените доказали, че разходка сред природата, дори насред зима, подобрява паметта и концентрацията.

Само един час разходка сред природата увеличава пет пъти капацитета на мозъка. За сметка на това разходката по оживени улици няма положителен ефект върху мозъка.

Изследването е осъществено от Университета в Мичигън, САЩ, информира агенция БГНЕС. Група доброволци били изпратени да се разходят за 50 минути по улици с офис сгради и с оживен трафик, а друга група тръгнала по самотен трилентов път. След това умствените способности на доброволците били изследвани с помощта на поредица от тестове и сравнявани с умствените им способности преди разходката.

Резултатите показали, че тези, които поели на разходка сред природата, подобрили краткосрочната си памет с 20 %. При хората, които се разхождали по улиците в града, нямало никакво подобрение.

Смята се, че природата има възстановителен ефект, защото позволява на хората да релаксират, докато разходката в градовете изисква повишено внимание. Според учените известна доза разходки сред природата може да помогне за лекуването на умствената преумора.

Мнение на читатели на Zdraven.bg:
Смятам, че има доста истина в статията. На 25-ти декември сутринта направихме двучасова разходка в планината над село Осмар, Шуменско. Аз водя много застоял живот и пуша по три кутии цигари на ден. В първите 10 минути на изкачването помислих, че може и да не издържа, но после всичко си дойде на мястото. Чистият въздух и прекрасната природа си казаха думата и се чувствах прекрасно. Не знам как зимната природа се отразява на краткосрочната памет, но на атрофиралите ми мускули се отрази добре. Дори нямах мускулна треска. Така че разходка му е майката, както е писал Чудомир :)!!! Симеон Николов

Да, определено има голяма доза истина. Едно излизане сред природата действа буквално зареждащо! Жоро Йорданов

Снимка: Девион Екър