Храни за добро зрение


Представяме списък с храни, които помагат за добро зрение.

Правилното и пълноценно хранене не е само начин да се запази теглото в нормата. То е и предпоставка за добро здраве и правилно функциониране на отделните органи, включително и на очите.

Дори да се радвате на идеално зрение, това не означава, че на старини няма да имате проблеми. Около 30% от хората, достигнали 65-годишна възраст, страдат от някакво очно заболяване. За 80-годишните този процент е логично по-висок – 50%, при това, за съжаление, някои от състоянията не се поддават на лечение, а други водят до слепота.

Основната причина за влошаване на зрението лекарите наричат възрастова дистрофия на жълтото петно (ДЖП). Това е участък от ретината в задната част на очната ябълка, през която зрителната информация се предава в мозъка.

Според статистиката около 30% от хората над 75 г. страдат от ДЖП, но фактори като интензивното въздействие на слънчевата светлина, пушенето, алкохолизма и дори наднорменото тегло могат значително да увеличат вероятността от влошаване на зрението.

Изследванията през последните години показват, че употребата на голямо количество мазнини и пренебрегването на зеленчуците задълбочават проблемите, свързани с деградацията на ретината.

Най-известните природни „медикаменти” са морковите и. боровинките, съдържащи особени пигменти, които подобряват зрението. Според най-новите изследвания зелените и жълтите плодове и зеленчуци са много по-полезни за ретината, отколкото оранжевите. Те съдържат значителни количества лутеин и зеаксантин, които също са пигменти, но с много по-силно лечебно въздействие. Интересно е, че тези пигменти се срещат винаги заедно.

Списък с продукти, публикуван от lekar.bg, които съдържат лутеин и зеаксантин и общото количество пигменти в тях:

1. Спанак (200 г) – 29,811 мг

2. Бяло зеле (200 г) – 23,720 мг
бяло зеле

3. Китайско зеле (200 г) – 14,619 мг

4. Тиквички (200 г) – 4,048 мг
тиквички

5. Царевица (200 г) – 2,429 мг
царевица

6. Броколи (200 г) – 2,015 мг
броколи

7. Брюкселско зеле (200 г) – 2,015 мг
брюкселско зеле

8. Зелена салата (200 г) – 1,295 мг
зелена салата

9. Маруля (200 г) – 969 мг
маруля

10. Зелен боб, фасул (200 г) – 595 мг
фасул

11. Шамфъстък (30 г) – 342 мг
шамфъстък

12. Яйца (1 бр.) – 166 мг
яйца

13. Авокадо (30 г) – 77 мг
авокадо

Снимки: freeimages.com; спанак: Барт Хикман