Добавките рибено масло и витамин D не помагат срещу рак и сърдечно-съдови заболявания

рибено масло

Не си хабете парите за изкуствени добавки витамин D и омега-3 мастни киселини! Не помагат срещу рак и заболявания на сърцето.

Тези, които си купуват изкуствени добавки витамин D и рибено масло за превенция срещу рак или сърдечно-съдови заболявания, по-добре да си спестят парите.

Най-голямото клинично проучване до момента, проведено върху тези добавки, стига до заключението, че нито една от тях не е ефективна при възспиране на рак или заболявания, свързани със сърцето.

По-ранно проучване, публикувано в British Medical Journal на 1 февруари 2018 г., проведено от японски учени, които разгледали нивата на витамин D сред 3301 случаи на рак и други 4044, които не страдали от онкологично заболяване, заключили, че по-високите нива на витамин D намалявали общия риск от рак.

Заключението на настоящото мащабно клинично проучване на американски учени обаче гласи, че приемът на добавките с омега-3 мастни киселини и добавките витамин D не води до по-ниска честота на сериозни сърдечно-съдови събития или рак, отколкото при тези, които не приемат подобни изкуствени добавки. Резултатите от него са публикувани в изданието New England Journal of Medicine на 10 ноември 2018 г.

При проведеното контролирано клинично изследване върху 25 871 участници, вкл. 5106 чернокожи, което продължило 5 години и 4 месеца, част от доброволците получавала дневна доза по 50 микрограма витамин D3 (2000 IU) и по 1 грам дневно капсули с омега-3, а другите получавали плацебо.

В рамките на периода на наблюдение 386 души, приемащи добавки, и 419, приемащи плацебо, развили сърдечно-съдово заболяване. Също така 820 от участници, приемащи добавки, и 797 от тези с плацебо развили онкологично заболяване.

Изследването заключава, че добавките омега-3 мастни киселини и витамин D не са по-добри от плацебото за превенцията на рак или сърдечно-съдови заболявания като инфаркт, инсулт или смърт поради сърдечно-съдови проблеми.

Въпреки тези заключения, авторите отчели, че премът на омега-3 мастните кисели може да намали риска от инфарт с 28% при здравите индивиди. При чернокожите, които приемали омега-3, рискът от инфаркт намалявал със 72%.

Д-р Клифърд Росен от Медицински изследователски център на Мейн, САЩ, който е и сред авторите на материал, разглеждащ разултатите на актуалното проучване, публикуван също New England Journal of Medicine на 10 ноември 2018 г., в обясни в интервю за изданието Men’s Health на 14 ноември 2018 г., че не може просто да се изрежат тези добри новини от общите данни и да се действа само върху тях.

Причината се свежда до “съвсем различен статичен подход”, обяснява д-р Росен. Изследването е разработено така, че да разглежда сериозни сърдечно-съдови заболявания, които включват различни състояния като сърдечен удар или инсулт. Но когато се започне да се разглеждат отделни сърдечно-съдови заболявания, като инфарктите напр., трябва да се направи напълно различен статистически анализ и ново тестване, казва той. Това трябва да бъде тествано в по-мащабно и конкретно проучване, обяснява д-р Росен.

Относно добавките с витамин D обаче д-р Росен е категоричен – не си струва да се приемат, ако се притеснявате от сърдечно-съдови заболявания или рак, това няма да помогне. Но има вероятност витамин D да е полезен при превенция на други клинични състояния, като чревни или чернодробни заболявания, за които се предполага, че ниските нива на витамин D може да са причина, отбелязва той.

Вместо да взимате хранителни добавки, по-добре се съсредоточете върху доказаните основи на доброто здраве – спортни упражнения, големи количества плодове и зеленчуци, ядки и, естествено, риба, съветва д-р Росен.

Снимка на капсули рибен омасло: Стив Биззине