Петър Стойчев е шампион по плуване в Антарктида

Петър Стойчев

Петър Стойчев спечели историческо състезание по плуване в ледените води на Антарктида.

Петър Стойчев спечели първото в историята състезание по плуване във водите на ледения континент Антарктида на 25 ноември 2018 г.

Състезанието се проведе в близост до остров Трините в залива Микелсон Харбър. Плуването беше с дължина 1000 метра при температура на въздуха около -2° Целзий и температура на солената океанска вода -0.8° Целзий.

В конкуренцията на 15 плувци от девет държави българинът стана шампион с близо минута преднина преди останалите.

Стойчев измина дистанцията за 11:08.31 минути. Накрая той дори реши да направи шоу за хората, които гледаха състезанието от кораба, като преплува финалните метри с бътерфлай.

Много съм щастлив и доволен от себе си. Имаше леко напрежение в последните дни заради постоянното отлагане на старта, но ето че вече всичко е в историята и слава богу, българин е шампион на Антарктида в първото плуване, каза Стойчев.

На второ място в състезанието завърши аржентинката Виктория Мори с време 12:09.31 минути. Трети на минута и половина след Стойчев и 30 секунди след Мори финишира Диего Лопес от Испания.

Изобщо не мислех за нищо друго, освен да победя и вдигнах темпото от самото начало. Не исках да рискувам нещата да се решат в последния момент. Затова си казах, че трябва да бъда силен и бърз от първата секунда. Накрая и малко шоу им направих. Като видях, че съм напред с разлика, реших последните метри да ги финиширам с бътерфай за радост на хората на кораба, каза още Стойчев.

Важното е, че всичко мина както трябва. Преди да вляза във водата температурата на тялото ми беше 37.3 градуса. Като стъпих на лодката, веднага я измерих и беше 30.8. Пулсът ми преди старта бе 92 удара в минута, а след еуфорията (от победата) забравих да го измеря. Но бързо се възстанових и сега се чувствам прекрасно. Това е една от най-големите победи в цялата ми кариера, допълни 42-годишният българин.

Антарктида беше последният континент, на който Стойчев не бе плувал. Той сбъдна първата част от мечтата си по време на тестовото плуване, а сега я завърши запомнящото се в официално състезание. И то като победител. През март 2019 г., само 4 месеца след уникалното плуване на Южния полюс Стойчев ще се състезава и на Северния полюс в мразовитите води край Мурманск, където ще е третото световно първенство в ледени води.

Имаше голяма опасност отговорните фактори да не разрешат историческото състезание на Антарктида да се проведе. В началото на експедицията избраното за състезанието място се оказа много опасно, а океанската вода се бе превърнала в така наречената “ледена супа” заради разпадащ се айсберг – поради този факт множество парчета лед плуваха във водата. Към края на експедицията офицерът по сигуността и капитанът на кораба избраха подходящо място за плуването и дадоха разрешение надпреварата да се проведе.

Само на Антарктида не бях плувал, а сега вече съм първия победител в маратонско плуване на Седмия континент, заяви Петър Стойчев.

Петър Стойчев е роден на 24 октомври 1976 г. в Момчилград. Той е носител на рекордните 11 поредни титли по плувен маратон от 2001 г. до 2011 г. вкл. Плувецът е първият и единствен българин, поканен и приет в Международната зала на плувната слава (САЩ)

Снимка на Петър Стойчев във водите на Антарктида: Петър Стойчев