Полезният прополис – за здраве и красота

прополис

Полезният прополис носи здраве и красота на човек. Как и защо?

За разлика от популярността на уникални лечебни свойства на меда, прополисът е по-малко познат.

Взето от народната медицина това необикновено ефективно лечебно средство е доразработено от учените и диапазона на неговите лечебни и козметологични свойства и действие е разширен и усъвършенстван.

Прополисът притежава уникална способност да убива болестотворните агенти, лекува всички кожни заболявания, язви на стомаха и дванадесетопъстника, гинекологични заболявания с възпалителен характер, хемороиди, хрема, грип, радикулит, олесяване на косата, дори туберкулоза на белите дробове.

Думата прополис има гръцки произход и преведена звучи защита на града.

Прополис представлява лепкаво, смолисто с приятен аромат и зеленикаво кафяв цвят вещество събирано и изработвано от пчелите. Не е хранителен продукт. Към прополиса микроорганизмите не развиват привикване. Няма как да привикнат, тъй като съставът му се променя еволютивно, така както се променят растителните видове, а и няма пчелно семейство, което да произведе един и същ по състав прополис с друго пчелно семейство.

Прополисът е с много сложен химичен състав. Съдържа растителни смоли, восък, етерични масла, цветен прашец, балсами, дъбилни вещества, восък, глюкозиди, флавоноиди, органични киселини, алдехиди, естери, алкохоли, аминокиселини, въглеводороди, свободни мастни киселини, витамини A, B1, B2, B6, C, E, микроелементи.

Прополисът притежава силно антимикробно и бактерицидно действие и балгодарение на тези си свойства успешно се използва в медицината за лечение на различни заболявания. Неговото силно балсамиращо действие се използва в козметиката с цел запазване на младостта за дълго време и повишаване устойчивостта на кожата.

Препаратите от прополис убиват причинителите на туберкулоза, дифтерит, сифилис, патогенните гъбички, стафилококите и още много други. Етеричните масла в прополиса по силата на обезболяващото си действие превъзхождат кокаина и новокаина. Спиртният разтвор на прополис се използва за обезболяване при поява на чувствителност на венците, при оголване на шийката на зъба, като се втрива с памучен тампон в продължение на няколко минути.

Прополисът се използва в медицината и е напълно безвреден за организма. При вътрешно приемане на прополисово масло се забелязва повишаване на самочувствието, добро настроение и прекрасен сън.

Качественият прополис можете да познаете само ако сте пчелар или ако направите тест след като вече сте го закупили. Тестът е лесен и може да се приложи от всеки. Представлява реакция за обезцветяване на водния и на спиртния екстракт от прополис при добавяне към него на разтвор на калиев перманганат, като това става моментално. Висококачественият прополис обезцветява разтвор на калиев перманганат за 4.5 – 6.5 секунди. Некачественият прополис – за 17.5 секунди. Окислителният процес се забавя, когато прополисовият разтвор съдържа механични примеси и восък.

Снимка: Мел Гама