Бактерия в сиренето Ементал удължава живота

Ементал

Учени откриха връзка между бактерия в Ементал и дълголетието.

Пробиотик, който допринася за ферментацията на швейцарското сирене Ементал, намалява възпаленията и засилва имунната система.

Бактерията Prоpionibacterium freudenreichii намалява и признаците на стареенето. Тя се съдържа и в други млечни продукти.

Учените от университета в Сеул, Южна Корея, са работили с кръгли червеи, но мислят, че установените от тях механизми важат и за други видове, включително и за хората.

Този пробиотик превръща лактата, който причинява мускулната треска, в три съединения – ацетат, пропионат и въглероден двуокис. Известно е, че ацетатът и пропионатът подсилват имунитета.

Освен това някои бактерии от млечната киселина като Weissella koreensis и W. cibaria удължават живота на нематодите и “подобряват биомаркерите на стареенето”.

Екипът стига до заключението, че пробиотикът удължава живота му, като намалява стреса на тялото и предизвиква противовъзпалителен ефект върху имунната система.

Бактерията Prоpionibacterium freudenreichii е отговорна за процеса на ферментация, който произвежда уникалните вкусове на сиренето Ементал, както и формирането на на специфичните дупки в него.

Според експертите, колкото по-големи са дупките, толкова по-силен е вкусът на сиренето. Бактериите консумират млечната киселина и отделят мехурчета от въглероден диоксид. Тези въздушни мехурчета се улавят в кората на Ементал и постепенно образуват дупки. Производителите на сиренето Ементал могат да контролират размера на дупките, като променят температурата.

Изследването е публикувано в специализираното издание Scientific Reports.

Снимка: Ча гиа Хосе