Витамин B9 намалява риска от аутизъм

Добавки с витамин B9 преди и в началото на бременността намаляват с близо 40% риска от аутизъм при новородените, съобщава обширно изследване, цитирано от агенциите АФП и БГНЕС. То потвърждава благоприятната роля, която играе това органично съединение за мозъчната система на плода.

Тези резултати потвърждават предишни трудове за важността на солите на фолиевата киселина в развитието на мозъка и увеличава възможността с евтина превенция да се намали риска от аутизъм“, казва д-р Езра Сусър, професор по епидемиология в Колумбийския университет в Ню Йорк, един от авторите на изследването, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация JAMA на 13 февруари 2013 година.

Международното изследване е направено в Норвегия с около 85 хиляди деца, родени между 2002 и 2008 г., чиито майки са разделени по признак – приемали или не – витамин B9, наричан още фолиева киселина.

Най-добри естествени източници на витамин B9 са суровите зелени зеленчуци – маруля, спанак, грах, магданоз, броколи. Фолиева киселина има и в хляб, черен дроб, меки сирена, цитрусови плодове, овес, пшеничните зародиши. В някои страни фолиевата киселина се използва като хранителна добавка при производството на тестени изделия, пише Wikipedia. Фолиевата киселина е необходима за синтеза на ДНК и процеса на възстановяване на организма.

Вече е установено, че недостигът на витамин B9 по време на бременност значително повишава риска от малформации на изграждащата се нервна система на ембриона.

През последните години бяха проведени изследвания, за да се определи дали витамин B9 има и други полезни ефекти върху развиващия се главен и гръбначен мозък на плода.

Проучване, проведено през 2011 г. върху една и съща група деца в Норвегия, показва, че тези, чиито майки са приемали допълнително фолиева киселина в началото на бременността си са били с два пъти по-малък риск от забавяне на развитието на речта на тригодишна възраст.

Подобно изследване, също през 2011 г., направено от Калифорнийския университет в Дейвис, показва по-нисък риск от аутизъм при деца, чиито майки са използвали в началото на бременността си комплекс от мултивитамини и минерали, включително фолиева киселина.

Значително намаляване на риска от аутизъм е открит “при децата на жени, които са приемали витамин B9 между четири седмици преди и осем седмици след началото на бременността“, казва д-р Пол Сюрен, епидемиолог в Норвежкия институт за обществено здраве NIPH, основен автор на изследването.

В същото време изследователите не са установили връзка между витамин В9 и по-нисък риск от развитие на синдрома на Аспергер, една от формите на аутизъм.

Точният момент по време на бременност, когато майката приема фолиева киселина е много важен, за да се намали риска от аутизъм при деца. Той по всяка вероятност е между четири седмици преди началото на бременността и осем седмици след това.

В Съединените щати, Канада и Чили, витамин B9 се добавя в брашното, и доставя по този начин веществото до потребителите.

В Европа, се препоръчва бременните жени да взимат още в началото витамин B9. Въпреки това проучванията показват голям брой жени, които очакват дете, с твърде ниски нива на този витамин в организма.

Авторите на последното проучване не откриват връзка между намаления риск от аутизъм и други хранителни добавки като рибено масло и омега-3 или други витамини и минерали.

Възможността фолиевата киселина да намалява риска от аутизъм е много интересна и тя трябва да бъде потвърдена и при други групи“, пише д-р Робърт Бери от Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията CDC в редакционна статия в списанието на медицинската асоциация.

Според CDC едно дете на 88 в САЩ се ражда с аутизъм и това става все по-често през последните години. Причините за психичното разстройство остават в голяма степен неизвестни, ограничавайки по този начин възможностите за диагностика, профилактика и лечение.

Снимка: Manoel Petry