Добавка витамин C прави камъни в бъбреците

Витамин C се препоръчва за ежедневна употреба, но ново шведско проучване разкрива, че прекомерното му приемане като изкуствена добавка може да увеличи риска от поява на камъни в бъбреците.

В изследването на учени от Каролинския институт в Стокхолм се включили 23 000 души. То доказва връзката между камъни в бъбреците и консумацията на витамин C на таблетки.

Изрично се посочва, че рискът съществува само, когато витаминът е приеман под формата на хранителна добавка, а не като естествена съставка в плодове, зеленчуци и сокове. Колкото повече хапчета витамин C човек гълта, толкова повече застрашават организма си от тази опасна и болезнена болест, подчертава агенция БГНЕС.

Zdraven.bg припомня, че естествени източници, богати на витамин C са плодове като киви, ягоди, лимон, портокал, грейпфрут, мандарини, нар, боровиннка, манго, банан, грозде и други, а сред зеленчуците той преобладава в люти чушки, лук, чесън, спанак, броколи, моркови, цвекло и други, които ви съветваме да ги включвате в ежедневното си меню.

Снимка: Kara