Жълтеникави отлагания над очите предупреждават за инфаркт

Хора с холестеринови образувания на веждите са изложени на по-висок риск от инфаркт и други сериозни заболявания, предупреждават датски учени.

Резултатите от изследването са публикувани на сайта на медицинското списание BMJ. Те показват, че пациентите с жълтеникави отлагания над очите – ксантелазми – имат 48% по-голям риск да развият инфаркт, отколкото хората с чисти вежди. Ксантелазмите се състоят основно от холестерин и тяхното присъствие по лицето означава, че и на други места по тялото има големи отлагания.

Атеросклерозата може да предизвика инсулт или инфаркт. Авторите на изследването смятат, че техните изводи ще помогнат на лекарите да диагностицират сериозните заболявания на по-ранен стадий.

Изследването, в което са взели участие 12 745 души, е започнало през 70-те години на миналия мек в болничен комплекс край Копенхаген, съобщава агенция BBC. Тогава 4,4% от участниците са имали ксантелазми. 33 години по-късно 1872 души са получили инфаркт, 3699 са развили сърдечно-съдови заболявания и 8507 са починали.

Хората, които са имали жълтеникавите отлагания над очите, са се оказали в категорията с повишен риск. При пациентите с ксантелазми инфарктите са били с 48% повече, а вероятността от сърдечно заболяване е била с 39% по-висока. За времето на експеримента сред тях са починали с 14% повече хора, отколкото сред останалите участници в изследването без ксантелазми.

В момента повечето пациенти се обръщат към козметици за премахването на ксантелазмите. Специалистите обаче предупреждават, че тези външни мастни натрупвания трябва да бъдат сигнал за проверка за сърдечно-съдово заболяване, подчертава агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu