ООН: Алчни компании за храни подлагат на риск общественото здраве

бургер

Алчните фирми-монополисти, предлагащи храни, застрашават общественот оздраве със своите продукти.

Компаниите от хранително-вкусовата промишленост подлагат на риск общественото здраве в преследването на печалба, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун на конференция, посветена на неинфекциозните заболявания, които отнемат живота на десетки милиони хора годишно.

Генералният секретар призова държавните и правителствени ръководители, събрали се в Ню Йорк за годишното Общо събрание на ООН, да участват в кампании за превенция на тези болести, благоприятствани от прекомерната консумация на сол, захар и мазнини, но се обърна директно и към фирмите от хранително-вкусовия отрасъл, предадоха агенциите AFP и БТА.

Всеизвестна е позорната история на някои представители на бранша, които пренебрегват науката, а понякога и собствените си изследвания, и така подлагат общественото здраве на риск в името на печалбата си, каза генералният секретар.

Директорката на Световната Здравна Организация Маргарет Чан предупреди световните лидери, че трябва да се борят срещу тютюнопушенето и индустрията на бързото хранене, и да насърчават здравословния начин на живот или да са готови цената на борбата с рака, диабета, сърдечните и белодробните заболявания да погълнат икономическите им печалби.

Лекуването на неинфекциозните болести може да е изгодно. Профилактиката може да не струва почти нищо, а дори и да ни спести пари. Диагностицирането им е в интерес на всички. Ранното лечение намалява страданията, разходите и риска от инвалидизация и смърт“, заяви Бан Ки-мун.

На 19 септември 2011 г. Общото събрание прие политическа декларация, предвиждаща мерки за превенция и контрол на неинфекциозните болести. Тя насърчава разработването на правителствена политика за разумна, здравословна среда, която учи отделните хора, семействата и общностите как да избират онова, което е полезно за здравето им, и да водят здравословен живот.

Декларацията призовава правителствата да прилагат конвенцията на СЗО за контрола над тютюнопушенето, както и глобална стратегия за хранителния режим, физическата активност и здравето. СЗО прикани до края на 2012 г. да се изработи глобален план за проследяване на стъпките, предприети от правителствата за превенция и контрол върху разпространението на неинфекциозните болести.

Снимка: JCB Spares