Изпитани домашни рецепти срещу махмурлук

бар

Предлагаме на всички вас няколко изпитани домашни рецепти срещу досадния махмурлук.

Най-важният съвет срещу махмурлук е да не се прекалява с пиенето. Ако все пак сте прелели чашката, трябва да знаете, че 100 г ракия, водка или коняк изискват между 4 и 5 часа, за да се преработят от организма, а същото количество бира, вино или шампанско –  1,5 – 2 часа. Така че, ако на сутринта искате да сте във форма, направете си сметка какво количество алкохол можете да изпиете.

Ето няколко изпитани домашни рецепти срещу махмурлук:

Ментова тинктура, ментов спирт – 20 капки ментова тинктура/спирт се разтварят в една чаша хладка вода. Изпива се наведнъж. Това лекарство за махмурлии помага за по-бързото преминаване на опиянението и намалява главоболието.

Зелев сок, сок от кисели краставички и т.н. – солта в тях не просто компенсира дефицита на сол в организма, но и позволява водата да се задържи в кръвоносните съдове.

Амоняк – 5-6 капки амоняк се слагат в една чаша хладка вода. Приема се за бързо изтрезняване.

Яйце – разбийте сурово яйце, смесете го с оцет, сол и лют червен пипер. Изпийте го на един дъх и махмурлукът ви ще се облекчи.

Млечна смес – прибавете към чаша мляко 2 с.л. рициново масло и за малко нагрейте сместа на котлона. След това сложете малко смлян черен пипер и изпийте коктейла, докато е топъл. Това е една от най-добрите рецепти против махмурлук.

Ошав или компот – ако предишните дни сте си сварили сухи плодове или имате вкъщи компот, непременно използвайте предимствата им. В тях има и фруктоза, и калий, и натрий, които помагат на организма бързо да се освободи от токсините.

Чай или айрян – слаб чай с мед и лимон или чаша освежаващ айрян ще ви помогнат да се избавите от сутрешното главоболие.

Витамин C – приемането на витамини C ще подкрепи организма, а цитрусовите плодове са богати на витамин C.

Доматен сок – две лъжици доматен сок се смесват с един суров жълтък, малко лимонов сок, сол и пипер (червен и черен).

Супа – топлата супа или шкембе чорба са едно прекрасно облекчение при всички неразположения.

Zdraven.bg поздравява всички с песни в специални колекции от пиянски видео клипове:

както и с песни за вино:

и с песни за бира:

Снимка: С. Медина