Коронавирусът води до диабет

коронавирус

Съществува взаимно влияние между коронавируса и диабета, включително новият коронавирус провокира развитието на диабет.

От една страна диабетът се свързва с понишен риск от тежко прекарване на новия коронавирус Ковид-19.

От друга страна, при пациенти с Covid-19 са наблюдавани развитие на нов диабет, както и тежки метаболитни усложнения при диабетици, включително диабетна кетоацидоза и хиперосмоларност.

Рискът от развитие на диабет при болните от коронавирус е по-висок, отколкото при здравите, а хора с ранен стадий на диабет може да получат сериозни усложнения.

Такива предупреждения отправи международна група от учени – водещи специалисти в областта на изучаването на диабета от Кралския колеж в Лондон, университета в Мелбърн и няколко други институти в рамките на проекта CoviDiab Registry, в писмо до редакцията на американското медицинско списание New England Journal of Medicine, публикувано на 12 юни 2020 г.

Клиничните наблюдения са показали, че диабетът и коронавирусът си влияят взаимно. От една страна, наличието на диабет предполага повишен риск от развитие на сериозни усложнения при болни от COVID-19, включително летален изход. Според статистиката, между 20% и 30% от починалите от коронавирус са имали диабет.

От друга страна, при заразени с коронавирус се наблюдава поява на диабет с аномални ендокринни изменения, включително сериозни и застрашаващи живота на пациента проявления.

Учените все още не са наясно по какъв начин вирусът SARS-Cov-2, който предизвиква COVID-19, усложнява протичането на диабета, съобщава аенция БГНЕС.

Досегашните проучвания по казват, че вирусът прониква не само в тъканта на белите дробове, но и в други органи и системи на човешкия организъм, осигуряващи метаболизма на глюкозата – задстомашната жлеза, тънките черва, липидните тъкани, черния дроб и бъбреците.

Ендокринолозите предполагат, че прониквайки в тези органи и тъкани, коронавирусът предизвиква многобройни дисфункции в механизма на обмяната на захарта, довеждайки го до състояние на своеобразен ендокринен хаос.

Илюстрация: Visuals3D