Малария дебне България с потока имигранти

Анофелес комар

Доц. Галев: Маларията е с висок риск да бъде пренесена при евентуален бежански поток.

Малария е заболяване с висок риск, което може да бъде пренесено при евентуален бежански поток у нас. Това каза доц. Андрей Галев от ВМА, началник на Научно-приложен център за военна епидемиология и хигиена, предаде агенция БГНЕС от форум в Стара Загора на 13 април 2016 г.

В България все още има комари от типа анофелес, които пренасят причинителя на малария. Така че ако има бежанци, особено по поречието на река Марица от Гърция, които са носители на малария, те биха могли да заразят, чрез комарите и това не е невъзможно, посочи експертът.

Anopheles са род комари от над 400 вида като 30-40 от тях са преносители на 5 вида паразити от рода Plasmodium Malariae, които са и причинители на болестта малария, която от своя страна поразява човешките индивиди в ендемичната област, пише Wikipedia.org.

Освен малария, други болести, които биха могли да дойдат с такъв поток са полиомиелит, различни хранителни отравяния. Струпването на население също има значение за развитието на зарази като салмонелоза и др.

Американски Център за контрол и превенция на заболяванията обяви в своя сайт  за наблюдение на маларията, че през 2015 г. са засечени около 214 милиона случаи на малария в световен мащаб като около 438 хиляди от заболелите са починали, основно деца от африканския континент.

Маларията може да бъде предотвратена чрез ликвидиране на комарите (или с използването на инсектициди или манипулация на местообитанията) и лична защита от ухапване от комари (например комарни мрежи).

Доц. Галев припомни, че в 8 региона у нас има все още тигрови комари, които са преносител на вируса Зика, който покосява мозъка на плода у бременните. Той може да дойде в България само ако има хора, които са посещавали тези региони и те са заразени в инкубационен период, който е до около 10 дни.

Още в началото на март 2016 г. председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов предупреди, че бежанците могат да ни донесат и отдавна забравени болести. Това, което наблюдаваме в момента на гръцко-македонската граница е, че има предпоставки за епидемии и инфекциозни заболявания, които са забравени в годините, заяви Цветанов пред българските медии след проведените консултации между ГЕРБ и президента Росен Плевнелиев на 9 март 2016 г.

Zdraven.bg припомня, че към средата на април 2016 г. СЗО обяви, че над 60 страни по света е установен вирусът Зика.

Снимка: CDC