Никотинът активира неврони и подтиска глада

Американски учени определиха точно как никотинът въздейства като подтискащо глада средство в мозъка.

Това откритие може да помогне в битката срещу затлъстяването, съобщиха изследователи, цитирани от агенциите АФП и БГНЕС.

Пушачите имат склонност да са с по-стройни тела от хора, които не пушат. Изследването, ръководено от Университета в Йейл в САЩ е публикувано в сп. Science.

Никотинът активира определени неврони в част от мозъка, известна като хипоталамус. Тези неврони казват на тялото кога то е яло достатъчно, според старшия автор Марина Пичиото, професор по невробиология и фармакология в Йейл. “Много хора казват, че няма да откажат цигарите защото ще напълнеят. В крайна сметка ние искаме да помогнем на хората да поддържат телесното си тегло когато се откажат от вредния навик и може би да помогнем на непушачите, които се борят със затлъстяването“.

Откритието е било направено при изучаване на мишки, но учените се надяват, че подобни рецептори могат да бъдат изолирани и при човека.

Серия от експерименти показали, че експериментално лекарство за лечение на депресия може да включи определен никотинов рецептор, който от своя страна задвижва подмрежа от неврони в хипоталамуса – наречени про-опиомеланокортин или POMC клетки – че времето за хранене е приключило. Рецепторът се оказал независим от тези, които отприщват силното желание за никотин у пушачите.

Снимка: sxc.hu