Отпускат над 22 млн. лв на Бул Био за новата линия за БЦЖ ваксина, за лаборатория и серуми

Бул Био

Държавното търговско дружество „Бул Био“ е единственият производител на ваксини у нас.

22 280 000 лв. отпуска правителството на „Бул Био“ за инвестиционните проекти, които разработва дружеството.

Проектите включват изграждане на нова, допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина, реновация на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти, както и възстановяване на производствoто на антитоксични серуми от конска плазма.

„Средствата ще отидат по тези направления в Бул Био, за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини. България произвежда не само ваксини, но и антитоксични серуми и всичко останало за огромен брой държави по света“, отбеляза по време на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов, проведено на 9 декември 2020 г.

Бул Био – НЦЗПБ ЕООД произвежда над 600 лекарствени продукта, получени от животински и човешки белтъци, алергенни продукти, имуностимулатори, диагностични препарати, както и медицински изделия. Компанията е търговско дружество, което 100% се притежава от българската държава, с над 130-годишна история. Тя е с международно значение и мащаб, която има ключова ниша по отношение на ваксината БЦЖ, която трудно би могла да се произвежда в други държави поради някои специфики в климата.

През 2000 г. „Бул Био“ става независимо дружество от производственото звено на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и Министерството на здравеопазването на Република България е принципал.

Основните приходи на „Бул Био“ са свързани с договори с УНИЦЕФ – Детският фонд на ООН, който работи в 190 държави и територии. Българското дружество продава на фонда ваксините БЦЖ и Тетадиф.