Раждане във вода е опасно

Раждане във вода може да е опасно за здравето, предупреждават акушери.

Твърди се, че за да бъде по-слаба болката при раждане и за да получи новороденото едно по-леко навлизане в новия свят, майките трябва да раждат във вода.

Оказва се, че водното раждане може да бъде опасно и дори смъртоносно както за родилката, така и за детето й, твърдят американски лекари.

Медиците подчертават възможност за “редки, но сериозни” проблеми при новородените, включително потенциално смъртоносни инфекции, тежки кръвоизливи и удавяния.

Насоки, публикувани от Американската академия по педиатрия и Американският колеж на акушерите и гинеколозите, заключват, че жените не трябва рутинно да се подлагат на подводни раждания, а този метод единствено да се прилага при медицински проучвания, подчертава агенция БГНЕС.

Този тип поява на бебето на бял свят е изключително популярен във Великобритания, където почти във всяко родилно отделение присъства родилен воден басейн. Теорията на някои британски специалисти е, че топлата вода може да предотврати стреса, който родилките получават при първото си раждане.

На Острова лекарите считат, че младите жени, които нямат усложнения при раждане могат спокойно да дадат живот на детето си във вода, докато медиците в САЩ са много по-предпазливи към този метод.

Снимка: J.K. Califf

Все пак за доброто настроение на всички Zdraven.bg представя специална колекция от песни и клипове за вода: