Таблетите преди лягане нарушават съня

Използването на таблети като iPad на Apple и Galaxy Note на Samsung точно преди лягане може да доведе до лош нощен сън, показва изследване на американски учени.

Все повече хора използват таблетите си в леглото, за да сърфират в мрежата, да си проверяват Фейсбука или електронната поща, преди да изгасят лампата. Но изследователите предупреждават, че синкавата светлина, която екраните им излъчват, може да наруши добрия нощен сън на потребителите.

Причината е, че този тип светлина имитира дневната, карайки мозъка да мисли, че все още е ден. Синята светлина потиска производството на химическото вещество в мозъка мелатонин, което ни помага да заспим. Причината е, че мозъкът се е развил така, че да бъде буден в часовете от деня.

За сметка на това светлината с повече оранжеви и червени тонове не потиска производството на мелатонин, вероятно защото мозъкът ни я разпознава като указание, че денят свършва. Невролозите знаеха от години, че взирането в екрани късно вечерта може да наруши съня, независимо дали става въпрос са телевизионни, компютърни екрани или екрани на мобилни телефони.

Но тъй като мобилните телефони и таблетите са подвижни, все повече хора ги отнасят в спалнята си. Освен това потребителите често ги приближават повече до очите си, отколкото екрана на компютъра или телевизора.

Изследователите от Политехническия институт “Ренселър” в Ню Йорк предупреждават, че взирането в дисплея на таблет повече от два часа “води до потискане на естествените ни нива на мелатонин, тъй като устройствата излъчват оптична радиация на къси вълни“, с други думи по-синкава светлина, цитира агенция БГНЕС.

Снимка: Siddartha Thota