Средиземноморска диета с месо е още по-полезна за мозъка

шиш с месо и зеленчуци

Средиземноморската диета е още по-полезна за мозъка, ако рибата бъде заменена с месо.

Включването на телешко, пилешко или свинско месо в средиземноморската диета може да предпази от болестта на Алцхаймер, установиха американски учени, пише БТА.

Екип от Университета на Калифорния в Сан Диего откри, че модифицирана версия на известната диета, в която са включени храни от нисковъглехидратната кето диета с високо съдържание на мазнини, намалява нивата на невротрансмитър в мозъка, свързван с когнитивен упадък.

Средиземноморската диета включва риба, варива и ядки като основен източник на протеини. Според американските учени, в нея могат да влязат и мазни меса.

Дали месото е полезно, е спорно. Много предишни изследвания подчертават плюсовете на веганството, но има все повече данни в полза на телешкото и пилешкото.

През предишни десетилетия се появиха данни, че хората, която живеят в Средиземноморския район страдат по-малко от Алцхаймер, сърдечно-съдови и други хронични болести. С времето специалисти уточниха, че това се дължи на начина на хранене, като мазнините в рибата и зехтина бяха се смятат за чудотворни за превенция на Алцхаймер.

В това изследване учените установиха, че съчетаването на средиземноморска и кето диета може да е също толкова полезно.

Кето диетата става все по-популярна. При нея почти всички въглехидрати са забранени, а основен енергиен източник са мазнините. Спазващите я избягват хляб и плодове и се хранят предимно с нескорбялни зеленчуци и меса.

Специалистите от Университета на Калифорния в Сан Диего са събрали информация за 20 участници, 11 от които са били когнитивно нормални, а девет са показвали признаци на леко когнитивно влошаване. Те са спазвали или модифицирана кето-средиземноморска диета или друга с малко мазнини и много въглехидрати. Спазвали са диетите шест седмици, след това са почивали шест седмици и са преминавали към другата диета.

В изследванията учените са се съсредоточили върху невротрансмитера гама-аминобутирова киселина (ГАБА) и микроби, които я произвеждат. Високите нива на тази киселина се свързват също с тревожност и се смята, че увеличават стреса върху мозъка и ускоряват стареенето. Това води до натрупване на повече плаки и увреждане на мозъка и с времето предизвиква когнитивен упадък.

Резултатите показват, че нивата на ГАБА и свързаните микроби са най-ниски, след като човек е бил на модифицирана кето-средиземноморска диета. Ефектът е по-голям при хора, които вече имат някакво когнитивно влошаване, а при здрави хора е по-ограничен.

Изследването е публикувано в специализираното списание „Alzheimer’s & Dementia“ на 5 април 2023 г.

Снимка на шиш с месо и зеленчуци от средиземноморската диета: pastel100 / Pixabay