Защо косата става сива: още разкрития

жена с посивяла коса

Учените откриха причина защо косата посивява.

Група специалисти от медицинското училище към Университета на Ню Йорк смятат, че са открили истинската причина за избледняването на цвета на косата с напредването на възрастта, като са открили потенциални методи за лечение, с които вече няма да се налага да харчим пари за боядисване.

В актуално проучване, публикувано тази седмица, учените изтъкват, че са разкрили механизма на посивяване на косата, което може да помогне за разработването на лечение за промяна на клетките, за да се обърне или спре процесът.

Изследванията показват, че с напредването на възрастта на косата стволовите клетки могат да се задръстят и да загубят способността си да съзряват и да поддържат цвета на косата. Някои стволови клетки, които са способни да се развиват в много различни видове клетки, имат уникалната способност да преминават между отделенията за растеж във фоликулите. Тези клетки губят способността си да се придвижват с възрастта, което води до посивяване на косата.

Така косата посивява, тъй като стволови клетки се блокират в космените фоликули, установи проучването.

В рамките на изследването си учените са се фокусирали върху клетките в кожата на мишки, но стигат до заключението, че ако откритията им са валидни и за хората, те биха могли да открият потенциален начин за обръщане или предотвратяване на посивяването на косата.

Ци Сун, водещ изследовател на проучването и постдокторант в NYU Langone Health, заяви за сайта на организацията, цитиран от агенция БГНЕС: „Новооткритите механизми повишават възможността същото фиксирано разположение на меланоцитните стволови клетки да съществува и при хората. Ако е така, това представлява потенциален път за обръщане или предотвратяване на посивяването на човешката коса, като се помогне на блокираните клетки да се придвижват отново между развиващите се отделения на космения фоликул“.

Това не е първият случай, в който учените предполагат, че посивяването на косата може да бъде частично обратим процес – лошото хранене е една от възможните и лечими причини за преждевременно посивяване, наред със стреса. Експертите твърдят, че овладяването на нивата на тревожност може да възстанови процеса на пигментация за известно време.

Други изследвания показват, че генетиката или нашата ДНК също може да определя отчасти кога косите ни ще посивеят.

Д-р Юсуре Ал-Нуаими от Британското дружество за коса и нокти заяви: „Неотдавнашното проучване върху мишки допринася за разбирането ни за космения фоликул и за това как функционират клетките, произвеждащи пигмент. Вече откриваме повече за потенциала на терапиите със стволови клетки при заболявания, включително косопад, а проучвания като това, с нови открития за клетките, произвеждащи цвят, могат да доведат до редица бъдещи възможности за лечение на нашите пациенти“.

Резултатите от това проучване са публикувани в списание „Nature“ на 19 април 2023 г.

Снимка на жена с посивяла коса: Julia Mirvis / Pixabay