Един портокал е по-полезен от цяла таблетка витамини

портокали

Американски учени доказаха, че един портокал е много по-полезен от таблетка витамини.

Популярният цитрусов плод е известен със своя витамин С и антиоксиданти, предпазващи кръвта, но изследователи искаха да научат защо цял портокал е по-добър за нас от съставките му, когато се приемат отделно.

Именно уникалното съчетание на антиоксиданти в плода портокал действат много по-ефикасно заедно, отколкото поотделно, съобщи БТА.

Портокалите съдържат фенолни съединения – биохимикали с антиоксидантни и антимикробни свойства. Те предпазват растенията от гниене и биологически атаки.

Тори Паркър и колегите му от университета на Юта, САЩ, изследваха дали фенолните съединения в портокалите действат заедно. Резултатите категорично показват, че това е така.

За десерт трябва да се ядат плодове. Недейте да забравяте, че преди бисквитите, бонбоните и сладкишите да станат толкова разпространени, единствено плодовете са били сладки, припомнят учените.

Антиоксидантите забавят остаряването на клетките, предпазват от рак и помагат срещу сърдечносъдови заболявания.

Резултатите от проучването „Synergistic and Antagonistic Interactions of Phenolic Compounds Found in Navel Oranges“ („Синергични и антагонистични взаимодействия на фенолни съединения, открити в портокалите“) са публикувани в списание „Journal of Food Science“ на 17 август 2010 г.

Снимка на портокали, оранжеви и червени: porah / Freeimages