Омега-3 и омега-6 мастни киселини съхраняват ума

сашими
сашими

Мастните киселини омега-3 и омега-6 запазват мозъка здрав.

Две изследвания откриха връзка между полиненаситените мастни киселини в кръвта и непокътнатите през годините мозъчни структури и когнитивни способности.

Учени от университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн установиха, че приемът на омега-3 и омега-6 мастни киселини допринася за здравословното стареене.

Изследвахме мозъчна зона, която играе значима роля за флуидната интелигентност и рано намалява функциите си дори при здравословно стареене, поясни д-р Марта Замрозевич от университета, цитирана от агенциите ЮПИ и БТА. – В рамките на отделно изследване фокусирахме вниманието си върху структурата на бялото вещество в нервни тъкани в центъра на мозъка, които са от значение за запаметяването.

Флуидната интелигентност е способността да се справяш с проблеми, с които по-рано не си се сблъсквал.

В двете изследвания са използвани образци на полиненаситените мастни киселини в кръвта на 100 участници на 65-75-годишна възраст с непокътнати когнитивни способности. Учените изследвали връзката между тези образци, мозъчните структури у участниците и резултатите им на когнитивни тестове.

Била констатирана взаимовръзка между нивата на три омега-3 мастни киселини в кръвта – алфа-линоленовата, стеариновата и ейкозатриеновата киселина, и флуидната интелигентност.

Участниците с по-високи нива на тези мастни киселини в кръвта си са с по-големи фронтопариетални дялове на кортекса, а това на свой ред предсказва какви ще са резултатите им на тестове за флуидна интелигентност.

В рамките на отделното изследване учените заключили, че размерите и здравината на въпросните нервни тъкани в центъра на мозъка са свързани с баланса на омега-3 и омега-6 мастните киселини в кръвта и съхраняването на паметта с възрастта.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието Nutritional Neuroscience.

Морските дарове са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Снимка: avlxyz