Седене на едно място е вредно за здравето над 60 г.

Дългото седене на едно място повишава риска от инвалидизиране при хора над 60 години, сочи проучване, пуликувано в САЩ.

Американците на възраст над 60 години водят по-често заседнал живот и седят на едно място през две трети от времето си, което е около 9 часа на ден. Това показват резултатите от анкета сред 2200 души, цитирани от агенциите АФП и БГНЕС.

За всеки час повече, прекаран седнал, един възрастен човек на повече от 60 години, увеличава с 50% риска да стане инвалид и да има затруднения с обичайни дейност като тоалет, обличане, ходене и др. Това заявява д-р Дороти Дънлоп, професор по медицина в медицинския факултет на Северозападния университет в Чикаго, която е автор на изследването.

Здравословните проблеми, които се свързват с липсата на активност и заседналия начин на живот, са сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, рак, и инсулт.

Едно изследване показва, че ако тези хора прекарват по-малко от три часа дневно седнали, ще спечелят средно две години живот повече.

Участниците в изследването са носили датчици, които са измервали времето прекарано в седнало положение и в движение.

Установено е, че ако една жена прекарва седнала 12 часа на ден тя носи риск от 6% за инвалидизиране, но ако увеличи с час това време – рискът става 9%.

Физическо движение, включително и обикновено ходене с бодро темпо, може да намали почти наполовина рисковете от сърдечносъдови заболявания и болестта на Алцхаймер. Физическата активност възпира нормалното стареене на мозъка на по-възрастните, смята проф. Кърк Ериксън, който преподава психология в университета в Питсбърг, САЩ.

С възрастта мозъкът намалява и физическата активност позволява подобряване на функционирането му като цяло и увеличаване на обема на хипокампуса с 2%, което помага да се забави остаряването на мозъка с една до две години, обясни той.

Снимка: Erwin Soo

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: