Слънцето в първите три месеца на бременността помага срещу склероза на детето

Децата, чиито майки не са били излагани на слънчева светлина през първите три месеца от бременността, имат по-висок риск да развият множествена склероза, показа австралийско проучване, цитирано от агенциите Ройтерс и БГНЕС.

Ниските нива на витамин D отдавна се свързват с повишен риск от множествена склероза. Експертите подозират, че недостатъчното излагане на майките на слънчева светлина – основен източник на витамин D – може да засегне ЦНС или имунната система на зародиша , като го предразположи към развитие на множествена склероза по-късно.

Австралийското изследване се основава на записите на 1524 пациенти с множествена склероза, родени между 1920 и 1950 г, като открива, че родените през ноември и декември са непропорционално голям брой. Това означава, че първото тримесечие на развитието им е било между април и юни – зимните месеци в южното полукълбо, когато майките се скриват в домовете, за да избегнат студа. В същото време, имало е по-малко пациенти, родени между май и юни – което означава, че първите тримесечия на развитието им са били между септември и ноември, лятото в южното полукълбо.

Изследването на Джудит Стапълс и Линет Лим от Австралийския национален университет в Канбера, и професто Ан-Луис Понсонби от Института Мърдок за изследване на децата, беше публикувано в изданието British Medical Journal. Витамин D може да е особено важен за развитието на централната нервна система на зародиша, смятат учените.

Може би трябва да се обмислят добавки на витамин D за предотвратяване на множествена склероза и по време на развитието на зародиша“, смятат авторите.

Изводите им се потвърждават и от изследвания, проведени в северното полукълбо, където рисковият месец за множествена склероза е през май. Множествената склероза, която преобладава в регионите далеч от екватора, може да предизвика постоянни увреждания със симптоми като слабост или вцепеняване на един или повече крайници, частична или пълна загуба на зрението и нестабилна походка.

Снимка: Simona Balint, sxc.hu