Музиката повишава ефективността на лекарствата

мъж слуша музика

Пуснете си любимата песен, за да подобрите на ефикасността на лекарствата.

Изследователи от Мичиганския университет са открили връзка между слушането на музика и ефективността на някои видове лечение. Доцент Джейсън Киърнан описва положителния ефект на любими мелодии в своето експериментално изследване, съобщи уебсайтът на учебното заведение на 20 март 2023 г., цитиран от агенция БГНЕС.

Киърнан забелязал, че ефектът от антиеметичните медикаменти, използвани от пациентите му за облекчаване на гаденето след сеанси на химиотерапия, е по-голям, ако те слушат харесвана от тях музика в продължение на половин час, докато приемат хапчетата.

Пилотното проучване, в което участвали 12 души, потвърдило това: след музикалната терапия тежестта на симптомите намалявала.

Киърнан подчертава, че събраните до момента данни не позволяват да се твърди със сигурност, че положителният ефект е резултат от музиката, а не от вида на лекарствата. Проучването обаче е помогнало на лекаря да изкаже предположения за механизма, чрез който мелодиите въздействат върху човешкия мозък.

Той смята, че музиката активира различни неврони в мозъка и влияе върху отделянето на хормони, особено на серотонин – хормонът, който регулира настроението на човека.

„Серотонинът е основният невротрансмитер, който води до гадене, предизвикано от химиотерапия. Пациентите с онкологични заболявания приемат лекарства, които блокират действието на серотонина“, продължава Киернан. Той предполага, че под въздействието на приятна музика серотонинът не се освобождава и остава в тромбоцитите. Според Киърнан именно този процес може да е оказал положително въздействие върху симптомите на пациентите.

Резултатите от проучването за връзката между любимата музика и ефективността на лекарствата е публикувано в специализираното издание „Clinical Nursing Research“ на 6 февруари 2023 г.

Снимка на мъж, който слуша музика: Sam Williams / Pixabay