Здравословна супа боб

боб
Traditional bulgarian bean broth served in restaurants

Ето как се прави здравословна супа боб!

Кулинарна рецепта за здравословна и вкусна супа боб предлага екипът на .

Необходими продукти за 4-5 порции:
500 г боб
200 г кромид лук
150 г моркови
60 мл студено пресован зехтин
30 г сушен магданоз или джоджен
15 г сол
2 с.л. червен пипер
1,5 л вода

Начин на приготвяне:
Бобът първо се накисва във вода да престои осем часа. След това се налива нова вода и се оставя да ври с нея около 15 минути. После отново се налива чиста вода и се прибавят ситно нарязаните лук и моркови. След сваряване се посолява, сипват се зехтинът и червеният пипер и се поръсва с магданоз или джоджен.

Тази бобена супа е с ниско съдържание на растителни мазнини, малко съдържание на въглехидрати, а количеството фибри варира между 2 и 5% от масата на ястието. Ястието има ниско съдържание на мазнини, които са от растителен произход. Съдържанието на протеини е умерено.
Супата боб е подходяща за обяд или вечеря и е желателно е да се комбинира с храни с богато съдържание на пълноценни протеини като яйца, сирена и месо.

Снимка: Калев