Червени плодове и зеленчуци за здраве

червени боровинки

Представяме списък с най-полезните червени плодове и зеленчуци, от които струи здраве.

Червените плодове и зеленчуци са натъпкани с антиоксиданти, витамини и фибри, полезни за храносмилането. Те зареждат с енергия, правят кожата и косата по-красиви. Съдържат малко естествена захар и са бедни на калории.

Ето списък с 11-те най-полезни за здравето червени плодове и зеленчуци (подредени по азбучен ред). Яжте ги на воля! Но винаги ги мийте обилно!

Червена боровинка
Червени боровинки съдържат фибри, манган и витамин C. Плодовете са с обилно съдържание също на органични киселини, витамин А (като бета каротин), витамини от група В, сред които витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин) и витамин В3 (ниацин), както и микроелементите калий, калций, магнезий и фосфор. Полезни са при възпаления, особено на пикочните пътища, и се препоръчват като превенция срещу рак. Червените боровинки съдържат мощни антиоксиданти, наречени проантоцианидини или кондензирани танини, спомагащи за предотвратяването на някои бактерии да залепват за пикочните пътища. 100 грама сурови боровинки са само 49 килокалории.

Домати
домат


Червените домати съдържат ценния ликопен, много витамин C, както и калий, витамин A и фибри.

Малини
малини
Една купа малини съдържа 4 г витамин С и цялата дневна доза фибри. Освен това имат и витамин K и витамин A, съдържат калций, магнезий и желязо.

Червени репички
репички
Ряпата съдържа високо количество витамин С, както и ензими, минерални соли, витамини и етерично масло, а също и калций, витамин К, витамин А и витамин B9.

Червено френско грозде
червено френско грозде
Червеното френско грозде е богато на витамин С, плодови киселини и фибри.

Череши
череши
Черешите съдържат калий, в ципата си – фибри и са полезни за кръвообращението.

Вишни
вишни
Полезните свойства на вишните са благодарение на органичните киселини като ябълчна, оксалова и лимонена и на микроелементи, които съдържат. Те са с високо съдържание на калий, цинк, мед, бор, манган, а в изобилие са и витамините от група В, витамин A, витамин C и витамин Р.

Червена чушка
червени чушки
Червените чушки имат богато съдържание на витамин А и витамин С.

Шипки
шипки
Шипката съдържа много витамин С и се препоръчва при диабет, анемия, умствена и физическа преумора, простудни заболявания, авитаминози, цироза, нефрит.

Ягода
ягоди
Ягодите са изключително богати на витамин C и са силен антиоксидант, а съдържат и фолиева киселина.

Червени ябълки
червена ябълка
Един от най-полезните плодове, ябълката е съдържа витамин С, витамините B6, B3, B2, калций и магнезий. Още за полезните ябълки.

Автор: Маргарита, Zdraven.bg. Данни: Wikipedia. Снимки: Flickr; Pixabay