Храни, които свалят кръвното

чесън

Представяме полезен списък с храни, които свалят кръвното.

Хипертонията, наричана още високо кръвно налягане и артериална хипертония, е хронично заболяване, при което кръвното налягане в артериите е трайно повишено. Високото кръвно налягане принуждава сърцето да изразходва повече енергия, за да осъществява циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове, и така изтощава сърдечния мускул.

Определянето на кръвното налягане включва измерването на две стойности – систолна и диастолна, – които зависят от това дали сърдечният мускул се съкращава (систола), или се отпуска между ударите (диастола). Нормалното кръвно налягане при покой е в диапазона 100 – 140 mmHg систолно (горна граница) и 60 – 90 mmHg диастолно (долна граница). Високо кръвно налягане има, когато редовната измервана стойност е 140/90 mmHg или по-висока.

Хипертонията е главен рисков фактор за инсулт (мозъчен удар), инфаркт на миокарда (сърдечен удар), сърдечна недостатъчност, аневризма на артериите (аневризма на аортата), периферна артериална болест и хронично бъбречно заболяване. Дори умереното повишаване на артериалното кръвно налягане скъсява продължителността на живота. Промените в хранителния режим и начина на живот могат да подобрят контрола на кръвното налягане и да намалят риска от здравни усложнения. Ако това не помогне, се преминава към медикаментозно лечение.

Оптималното кръвно налягане на един здрав човек на средна възраст е 120/80.

Ако ви е била поставена диагноза хипертония, вашият лекар ви е обяснил какво да правите и ви е изписал лекарства, намаляване на солта в храната, правене на упражнения, приемане на повече калций, витамин D, магнезий и калий.

Представяме списък с храни, които могат да помогнат за сваляне на високото кръвно налягане или поне уравновесяване:

Чесън
Чесънът помага борбата срещу високото кръвно и сърдечните заболявания, като редовната консумация намалява и систолната, и диастолна стойност с няколко единици.

Прясно мляко с каймак:
прясно мляко


Млякото ни доставя витамин D и калций, две вещества, които работят в екип, за да намалят кръвното с 3 до 10%. Въпреки че това не е много, може да помогне и до 15% за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания.

Спанак, слънчогледови семки (за предпочитане сурови, ако са печени да са обезсолени), боб:
боб
Тези храни са пълни с магнезий, ключов елемент, който помага да се нормализира кръвното налягане. Многото калий прави също спанака, семките и боба много подходящи за случая.

Зеленчуци
зеленчуци
Според изследователите е ясно, че въздействието на зеленчуците върху кръвното налягане се дължи на съдържащите се в тях протеини или други елементи, като например магнезий. Научно доказано е, че някои аминокиселини влияят на кръвното налягане – например аргининът дилатира кръвоносните съдове.

Печен картоф, банан, соя:
банан
Много калий! Нивата на калий и натрий в кръвта са неизменно свързани. Когато калият е малко, натрият преобладава, а твърде много натрий води до високо кръвно. Въпреки че калият е много важен за организма, винаги приемайте медикаменти доставящи калий след лекарско предписание и под лекарско контрол.

Черен шоколад:
черен шоколад
Едно-две парченца на ден натурален черен шоколад, богат на какао, могат да направят чудеса за вашето кръвно или по-точно за смъкването му.

Снимки: Freeimages; Flickr; Pixabay