Храни, които свалят кръвното
Представяме полезен списък с храни, които свалят кръвното.

Оптималното кръвно налягане на един здрав човек на средна възраст е 120/80.

Ако ви е била поставена диагноза хипертония, вашият лекар ви е обяснил какво да правите и ви е изписал лекарства, намаляване на солта в храната, правене на упражнения, приемане на повече калций, витамин D, магнезий и калий.

lekar.bg публикува списък с храни, които помагат за сваляне на кръвното:

Прясно мляко с каймак:
Млякото ни доставя витамин D и калций, две вещества, които работят в екип, за да намалят кръвното с 3 до 10%. Въпреки че това не е много, може да помогне и до 15% за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания.

Спанак, безсолни слънчогледови семки, боб:
боб
Тези храни са пълни с магнезий, ключов елемент, който помага да се нормализира кръвното налягане. Многото калий прави също спанака, семките и боба много подходящи за случая.

Печен картоф, банан, соя:
банан
Много калий! Нивата на калий и натрий в кръвта са неизменно свързани. Когато калият е малко, натрият преобладава, а твърде много натрий води до високо кръвно. Въпреки че калият е много важен за организма, винаги приемайте медикаменти доставящи калий след лекарско предписание и под лекарско контрол.

Черен шоколад:
шоколад
Няколко парченца натурален черен шоколад на ден могат да направят чудеса за вашето кръвно или по-точно за смъкването му.

За доброто настроение на всички читатели Zdraven.bg представя специална колекция с песни за шоколад:

както и песни за мляко:

Снимки: freeimages.com; прясно мляко: desing123